Du er her

Sølv til servitørlærlingene

Det ble sølv til servitørlærlingene fra Statholdergaarden i Nordisk Mesterskap for lærlinger på island i helga. Kokkelærlingene, også fra Statholdergaarden, havnet utenfor pallen.
Av Morten Holt
Publisert 10.04.2016 10:31


Amalie Lerbukt i aksjon på Island. (Foto: Jón Svavarsson)

Servitør-lærlingene Amalie Lerbrukt og Kristian Brestrup fra Statholdergaarden sikret andreplassen i helgens nordiske mesterskap for kokk- og servitørlærlinger på Island.

Kokkelærlingene Runa Kvendseth og Andreas Gøbel endte utenfor pallen.

Sverige som gikk til topps i kokkekonkurransen, mens Danmark vant servitørkonkurransen.

Stolt og fornøyd


Kristian Brestrup. (Foto: Jón Svavarsson)

– Vi er kjempefornøyd med andreplass og egen innsats. Vi har trent masse, og det er herlig når det gir resultater, sier servitørlærlingene Amalie Lerbrukt og Kristian Brestrup.

– Jeg er superstolt. De har stått på gjennom hele helgen og virkelig vist hva de er gode for, sier servitørlærlingenes lagleder Mari Båserud.

Les også: Lærlingene ferdig med første dag

Nordisk batalje


Amalie Lerbukt og Kristian Brestrup i dyp konsentrasjon på Island. (Foto: Jón Svavarsson)

Lag fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island deltok i konkurransen.

NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å arrangere den nordiske kokk- og servitørkonkurransen.

Konkurransen startet fredag formiddag og ble avsluttet med evaluering, bankett og prisutdeling sent lørdag kveld. Vinnerne ble kunngjort ved 01.30-tiden norsk tid søndag.

Les også: Statholdergaarden-lærlingene til Nordisk Mesterskap

Kjente og ukjente råvarer


Kokkelærlingene Andreas Gøbel og Runa Kvendseth fra Statholdergaarden i aksjon. Duoen endte til slutt utenfor pallen i Nordisk mesterskap for lærlinger. (Foto: Jón Svavarsson)

Første konkurransedag startet med teori- og matteprøver for alle lærlingene. Deretter var det duket for separate konkurranser. Mens kokkelærlingene kokte kraft og tilberedte kanapeer og en vegetarrett, valgte servitørlærlingene ut drikke til en gitt femretters meny, dekket bord, brettet servietter, identifiserte viner og mikset drinker. Alle lærlingene ble også vurdert på rengjøring av kjøkken og øvrig restaurantområde.

Lørdag tilbereredte og presenterte de en fire-retters meny med ukjente råvarer fra en «mystery box».

Her kan du se menyene

Menyen var som følger:

Marinert,  kaldrøkt kamskjell

Blåskjell-eple-sellerisalat

Sitrusmarinert kråkebolle

Urteemulsjon

Gressløk- crème fraiche

Syltet rødløk

***

Ovnsbakt lange

Rødbetspure

Ristet blomkål

Sautert spinat

Blåskjellsaus

***

Urtestekt lammefilet

Gulrot "royale"

Kremet soppterte

Potetterrine

Lammesaus

***

Yoghurt-vanilje panna cotta

Sjokoladebonnet

Karamelliserte epler

Eplesorbet

Crunch

Hippenkjeks

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)