Akevitt_Berulfsen

Riktig akevitt er like viktig som riktig vin

Arcus tilbyr et tredvetall norske akevitter av uovertruffen kvalitet, de beste langtidslagret og modnet. Noen av dem er skreddersydd for bestemte typer mat som lutefisk, bacalao og julemat. Og til kaffen.

Publisert

Vår notoriske brennevinskåsør og kjenner, Torkjell Berulfsen, blir ganske oppgitt når han hører utsagn av typen: "Gammel Opland er min akevitt!" - Da pleier jeg å svare: "Hva er din rødvin?" For noen av de mest utmerkede akevittene, faller helt igjennom hvis de settes sammen med mat de ikke matcher. I likhet med vin, fremholder Berulfsen.

Derfor går det heller ikke an å anbefale én bestemt akevitt til tradisjonell norsk julemat: - Til ribbe og pinnekjøtt, er Gammel Reserve og Løiten Linie gode valg. Men står lutefisk eller torsk på menyen, blir det andre valg.

Jeg bruker Halvor Heuch som veiviser; han er udiskutabelt akevittenes yppersteprest. Han har laget en akevittmeny som trygt kan brukes veiledende for alle som sal servere akevitt. Noen av akevittene har han komponert for spesielle sammensetninger, f.eks. Maquavit til dessert og kaffe. Et svært godt alternativ til cognac, mener Berulfsen.

Akevittguiden

Lysholm Linie er god til ikke altfor kraftig mat.

Løiten Linie passer til saltet og røkt kjøtt - og tradisjonell norsk julemat.

Gilde Non Plus Ultra egner seg best som avec.

Simers Taffel er spesielt godt som følge til sild og til feit og kraftig mat.

Gammel Opland en allroundakevitt som bl.a. passer til lutefisk.

Gammel Reserve passer til røkt og speket mat - og til tradisjonell julemat.

Løitens Sommer Aquavit passer godt til fisk og skalldyr, lyst kjøtt og spekemat.

Gilde Maquavit går bra til kraftige kjøttretter og julemat - og velegnet som avec.

Powered by Labrador CMS