Bjørnar Buserud Morten Rathe Martin Sveian Rica Nidelven3

Rica Nidelven med tre finalister i NM

Det er helt unikt at ett hotellkjøkken klarer å kvalifisere inn hele tre deltakere til NM-finalen i kokkekunst, en finale som tradisjonelt domineres av restaurantkokker. Rica Nidelven i Trondheim har klart det i år. Samtlige andre deltakere kommer fra restauranter eller GI/KI.

Publisert

Tre Rica Nidelven-kokker i finalen i NM i kokkekunst 2010: Fra venstre Bjørnar Buserud, Morten Rathe og Martin Sveian. (Foto: Hotellet)

Det nærmer seg NM i kokkekunst i Trondheim. Blant deltakerne finner vi tittelforsvarer Hallvar Ellingsen, Geir Skeies commis under Bocuse d’Or Europe 2008, Ørjan Johannessen, Christopher Davidsen og hele tre Rica Nidelven-kokker med Morten Rathe (28) i spissen. De to andre er Martin Sveian (27) og Bjørnar Buserud (28).

Rathe, som er den mest erfarne og rutinerte av de tre, har også deltatt tidligere, mens de to andre er debutanter i NM-sammenheng.

Det er unikt for et hotellkjøkken å være representert med tre deltakere i finalen, mener hotelldirektør Bjarte Gjerde. (Foto: Morten Holt)

Helt unikt av et hotellkjøkken

– Det er unikt for et hotellkjøkken å være representert med tre deltakere i finalen i en konkurranse som historisk sett er preget av finalister fra de aller beste restaurantene i Norge og Gastronomisk Institutt, sier hotelldirektør på Rica Nidelven, Bjarte Gjerde.

Det er for øvrig ikke nytt at hotellet har med mange deltakere i konkurransen. I fjor var to av deltakerne fra Nidelven.

25 på kjøkkenet

"

En av kokkene ordner frokosten på Rica Nidelven. (Foto: Morten Holt)

I kjøkkenet på Rica Nidelven arbeider det 25 kokker. Fagmiljøet er med andre ord stort. Hotellets renommé som matsted er også sterkt, ikke minst takket være de nærmest årvisse utmerkelsene i Twinings Best Breakfast (beste hotellfrokosten i Norge).

NM-finalistene forteller til Adresseavisen at de regner med å bruke mellom 350 og 400 timer i løpet av sommeren til trening.

"

Morten Rathe er den mest erfarne konkurransekokken av de tre Nidelven-kokkene. (Foto: Rica Nidelven)

Trangt nåløye

Bare det å kvalifisere seg til NM-finalen krever solid innsats av kokkene med mesterambisjoner. Nåløyet er trangt.

Rica Nidelven.

Av råvarer aspirantene blir tildelt, skal de komponere en meny som de sender inn til bedømmelse, anonymt. En fagjury plukker ut de 11 beste menyforslagene. 12. finalist er tittelforsvareren, norgesmesteren fra 2009, denne gangen Hallvar Ellingsen.

Fire av 12 fra Trondheim

Trondheim er for øvrig godt representert i finalen. En tredjedel av deltakerne representerer bedrifter fra byen. Leif Erik Karlsen fra Chablis Brasserie & Bar er den fjerde deltakeren som skal konkurrere på hjemmebane.

Under NM i kokkekunst har deltakerne fem timer på seg til å lage en treretters middag til 12 personer.

NM 2010 er det 21. norgesmesterskapet i kokkekunst. Konkurransen arrangeres denne gangen på storhusholdningsmessen Meny 2010 i Trondheim 29. og 30. september.

Deltakerne

Her er de 12 som skal konkurrere om NM–tittelen:

Stig Harris Fagerholt (Straen Fiskerestaurant/Timbuktu Bar & Restaurant, Stavanger)

Stig Harris Fagerholt.

Mats Lambrechts Valuen (Gamle Raadhus, Oslo)

Mats Lambrechts Valuen

Tor Øyvind Rudstaden (Condelica AS, Drammen)

Tor Øyvind Rudstaden.

Christopher W. Davidsen (Tango Bar & Kjøkken, Stavanger)

Christopher W. Davidsen.

Martin Sveian (Rica Nidelven Hotell, Trondheim)

Martin Sveian.

Leif Erik Karlsen (Chablis Brasserie & Bar, Trondheim)

Leif Eirik Karlsen.

Christian Sæther Mathiassen (Charles & De, Sandnes)

Christian Sæther Mathiassen

Ørjan Johannessen (Gastronomisk Institutt, Stavanger)

Ørjan Johannessen.

Morten Rathe (Rica Nidelven Hotel, Trondheim)

Morten Rathe.

Lukasz Brekke (Cornelius Sjømatrestaurant, Bergen)

Lukasz Brekke.

Bjørnar Buserud (Rica Nidelven Hotel, Trondheim)

Bjørnar Buserud.

Hallvar Ellingsen (Kulinarisk Akademi, Oslo)

Hallvar Ellingsen.

Du finner mer informasjon om NM i kokkekunst på NKLs hjemmeside

"
Powered by Labrador CMS