Du er her

Prosecco – stadig mer populær

Nordmenn har fått øynene opp for musserende italiensk vin, og salget av prosecco har hatt en eksplosiv økning de siste årene. Det samme gjelder kvaliteten.  Boblene lages på tankmetoden, noe som er en enklere og mindre kostbar prosess enn den som brukes på champagne. Vinen blir ikke like komplisert, men god, frisk og leskende.
Av ct_admin
Publisert 28.10.2013 02:45

Prosecco er også et langt rimeligere alternativ, og dermed blir terskelen lavere for å unne seg litt sprudlevin. Det er kanskje derfor ikke så rart at prosecco er førstevalget til mange i den yngre garde.


Festvin

Musserende vin er unektelig litt ekstra feststemt. I tillegg skjerper vinen smaksløkene og virker appetittvekkende. Prosecco forbereder rett og slett munnen på mat, så hvorfor ikke gjøre som italienerne å servere litt antipasti til den boblende aperitivoen.

I Italia er det vanlig å servere musserende som aperitivo til litt god ost, oliven og spekemat før måltidet. Grisini med spekeskinke er en god snacks som ser litt imponerende ut selv om den er superkjapp å lage. I tillegg til å skape en sprudlende stemning, kan du imponere med litt prosecco-kunnskap.


Nordøst i Italia

Prosecco lages i vakre Conegliano-Valdobbiadene og ­appelasjonene for prosecco i Veneto, nordøst i Italia.

Valdobbiadene ligger omtrent halvannen times kjøretur fra Venezia og er med et svært kupert landskap og stupbratte vinmarker en fantastisk vakker vinregion. Inntil for noen få år siden var prosecco navnet på druen bak de italienske sprudlevinene, i tillegg til å være navnet på selve vinen og området prosecco kommer fra.

Men etter hvert begynte produsenter over hele Italia, ja til og med fra andre land, å kalle sin vin for prosecco. Dermed fikk festboblene et nytt beskyttende regelverk i 2009.


Prosecco/Glera

Kjerneområdet Prosecco Superiore DOCG ble dannet, og DOC-området for prosecco utvidet. Samtidig ble det bestemt at druen prosecco må kalles glera når den produseres utenfor det klassifiserte området eller til vin som ikke dekkes av lovverket.

San Terre di San Venanzio er et moderne og fremadstormende proseccohus i Valdobbiadene som lanserte sin første prosecco i 2007. I høst kom deres prosecco inn i norske polhyller.


San Venanzio Prosecco Valdobbiadene Brut

Smaksnotat: Les smaksnotatet i neste magasinutgave av Horeca

Land/distrikt: Italia/Veneto

Alkohol: 11,5 %

Pris: 130 kroner (Vinmonopolet)

Importør: Palmer