Bodil (44) og Bjørn Andreas Ovesen (46), samt deres tre sønner, er nytt vertskap på Spiterstulen (bakgrunnen). (Foto: Spiterstulen Turisthytte)

Nytt vertskap på Spiterstulen

Bodil (44) og Bjørn Andreas Ovesen (46), samt deres tre sønner, er nytt vertskap på en av Norges mest kjente og eldste turisthytter i den norske fjellheimen, Spiterstulen

Publisert
Spiterstulen ligger idyllisk til i Visdalen. (Foto: Spiterstulen Turisthytte)

– Spiterstulen har vært drevet av samme familie gjennom generasjoner. Nå vil vi føre tradisjonene og verdiene videre som vertskap, sier Bjørn Andreas Ovesen (46), som er oppvokst midt i «fjellfatet» på Spiterstulen.

På vei fra Spiterstulen til Galdhøpiggen, via Svellnosa og Keilhaus topp. Galdhøpiggen aller bakerst i bildet. (Foto: Morten Holt)

1111 meter over havet

Turisthytta, som ligger 1111 meter over havet i den frodige Visdalen i Jotunheimen, er et naturlig startpunkt for turer til Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen. Her kan du dessuten nå 17 av de høyeste toppene i Norge på dagstur.

Storebror Galdhøpiggen troner i vest med lillebror Glittertind i øst. Bare reisen innover Visdalen er i seg selv en opplevelse av historie og natur. Det går fremdeles dyr på sommerbeite langs vegen, som knytter sammen nåtid og fortid.

Spiterstulen. (Foto: Morten Holt)

– Dette er et fantastisk område med tanke på fjell- og friluftsliv. Her kan man drive med klatring, tindebestigning og vandring eller gå småturer, bade og slappe av, sier Bjørn Andreas Ovesen i en melding lagt ut på Spiterstulens Facebook-side.

Fra Lom og Skjåk

Lomværen var kokkelærling på Britannia Hotel i Trondheim da han traff skjåkværen Bodil i 1999. Flørten gikk fort over i en varig fjellflørt. Det gikk slag i slag. 2000 var året da de flyttet til fjells, og begynte å arbeide på Spiterstulen i mai. Bjørn Andreas fridde Olsok-kvelden samme år.

Også Glittertind, Norges nest høyeste fjelltopp, nås på en dagstur fra Spiterstulen. (Foto: Morten Holt)

– Veldig romantisk med solnedgang og allsang rundt bålet, forteller Bodil Ovesen.

De fikk den første gutten sin i 2001, giftet seg og flyttet inn i nytt hus i 2002, og fikk deretter to gutter til, i 2006 og 2009. Sistemann ble døpt på en sten i frisk fjelluft på Spiterstulen, skrives det på FB-siden.

Familiested

– Vi har gjennom mange års arbeidserfaring – og ekteskap, utviklet et godt og nært samspill med hverandre, og utfyller hverandre enormt godt, sier Bodil, som nå virkelig kan kalle seg ei fjellrype.

Fra januar 2019 er trebarnsfamilien offisielt vertskap på turisthytta i Visdalen.

– Vi har gjennom de siste 20 årene fått grundig opplæring. Vi er på et familiested som har vært drevet av samme familie gjennom generasjoner. Dette preger oss og gjør oss ydmyke for de verdiene og den ideologien vi forvalter. I begynnelsen, på 2000-tallet, var vi fire generasjoner som var involvert i driften – noe vi har hatt stor nytte av, forteller de to.

Turisme og fjellføring

Spiterstulen var fra starten av sæter til slektsgården Sulheim, som ligger i Bøverdalen. På sommeren går det sau fra Sulheim på beite i fjellet. Tidlig på 1800- tallet ble setra påbygd for å huse de tilreisende, og fra 1850-årene var det drevet kommersiell føring til Galdhøpiggen fra Spiterstulen. Turisme og fjellføring ble et viktig tilskudd til seterdriften.

Spiterstulen (nederst), med Svellnosa, Keilhaus topp og Galdhøpiggen i bakgrunnen. Også Skardstinden, Norges femte høyeste fjell, sees til venstre i bildet. (Foto: Steinar Sulheim, postkort)

Dette mye takket være en lang sesong (fra mars til oktober), og hyttas unike beliggenhet ved foten av Galdhøpiggen, og nærheten til den eventyrlige Svellnosbreen, som mange mener er den vakreste breen i Jotunheimen.

– Her kan du velge og vrake i 2000-meterstopper rett utenfor hyttedøra både sommer og vinter, ta del i den 5-dager lange skituren «Høgruta i Jotunheimen», brevandring på Svellnosbreen, eller vandre innover den frodige Visdalen, sier Bjørn Andreas Ovesen og fortsetter:

– Vi ønsker å fokusere på en bredere bruk av fjellet og vern gjennom bruk. Fjellet skal være for alle, og det skal gi mestring å ferdes i naturen. Vi vil fremme et såkalt «lågterskel friluftsliv».

Uformell atmosfære

Spiterstulen har blitt bygd ut gjennom flere generasjoner til dagens hytte med om lag 200 sengeplasser, kafé, spisesal, badebasseng og badstuer, samt teltplass og tilrettelegging for bobil. Det var Bjørn Andreas sine besteforeldre, Charlotte og Eiliv, som tok over hytta på 50-tallet. De fikk siden hjelp til driften av datteren Bente og hennes mann Svein, som siden 70-årene har vært en stor og uvurderlig del av driften, utviklingen, moderniseringen, vedlikeholdet og renovasjon av turisthytta frem til i dag.

– Vi skal fortsatt drive god og tradisjonell seter-drift i form av å tilby; trygghet, ly for vær og vind, god og solid mat. Selv om det er behov for fornying og modernisering på enkelte områder, er det viktigste at dagens gjester kommer til rene rom, får servert god mat og opplever den uformelle og gjestfrie atmosfæren, sier han.

Et pusterom i hverdagen

Både Bodil, Bjørn Andreas og de tre guttene deres er godt etablerte på seterstulen, og er alle glad i folk og trives veldig godt med turistene, leirskoleelever og ikke minst betjeningen.

– Vi ønsker å være et godt utgangspunkt for opplevelser i fjellet og et godt sted å vende tilbake til. Slik har stølene og setrene alltid har vært tilfluktssted for både dyr og mennesker, skal peisestuen skal være et godt møtested for både gamle og unge. Vi ønsker at folk skal kunne senke skuldrene og slappe av. Hos oss skal du få et skikkelig pusterom i hverdagen, sier Bodil Ovesen.

Du kan lese mer på Spiterstulen.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS