Christian A. Pettersen er snart ferdig med Bocuse d'Or Europe 2018 i Torino. (Foto: Morten Holt)

Nærmer seg levering i Bocuse d’Or Europe 2018

Tommel opp, viser coach Gunnar Hvarnes halvveis ut i konkurransen. Alt er på stell i boks fem på konkurransearenaen i Bocuse d’Or Europe i Torino.

Publisert
Coach Gunnar Hvarnes (til venstre) følger nøye med hva som skjer i boksen hos Christian A. Pettersen. (Foto: Morten Holt)

Den hemmelige ingrediensen ble løst på en enkelt, men genial måte, og nå er det det bare å fullført mot leveringen av tallerkenretten klokka 15.10 og fatretten klokka 15.40.

Avgjørelsen i konkurransen faller senere i kveld.

Saken fortsetter under bildet

Full kontroll på tidsplanen for Norge. (Foto: Morten Holt)

Les også: Dette er den norske menyen i Bocuse d’Or Europe 2018

Les også: I Torino med designtanker og våren hjemmefra

Eggeretten til Norge. (Foto: Tom Haga)

«The Test»

Den hemmelige ingrediensen, som ble fremlagt for lagene og deltakerne i går kveld, var spaghetti no 7, en tynn spaghetti-utgave.

Den skal tilsettes eggeretten.

– På forhånd hadde vi laget «plass» for den hemmelige ingrediensen. Vi hadde laget et hulrom under gullegget, og der plasserte vi spaghettien, forteller daglig leder for Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig.

Nå lever Christian A. Pettersen ut drømmen i Bocuse d'Or. (Foto: Heidi Fjelland)

Saken fortsetter under bildet

Spaghettien blir kokt på den klassiske måten – med litt smør og olivenolje, samt at det tilsettes litt purreløk.

– Spaghettien blir så plassert i hulrommet under egget, men over potetetene. Når juryen skjærer i egget, blander egget seg med spaghettien og egget, og det blir en harmonisk smak, fortsetter Sørvig.

Les også: Dette er den hemmelige ingrediensen i Bocuse d’Or Europe 2018

Les også: Med arktisk vår i Piemonte

Solvold Norges neste Bocuse d'Or-president?

Odd Ivar Solvold følger – for første gang på noen år, konkurransen på nært hold igjen.

Han har vært coach for Norge en rekke ganger, men har de siste årene prioritert hardtrening i form av sykling, løping og svømming (triathlon).

Frem til nå har Eyvind Hellstrøm (femteplass i Bocuse d’Or i 1989), Lars Erik Underthun (sølv i 1991) og nå Bent Stiansen (gull i 1993) vært Norges president og dommer i konkurransen. Dermed er det Odd Ivar Solvold, som tok bronse i 1997 (Norge hadde ingen deltaker i 1995, da seirende nasjon gangen før ikke kunne stille den gang), som er nestemann – eller?

Sveriges deltaler Sebastian Gibrand (til høyre) og coach Tommy Myllymäki. (Foto: Heidi Fjelland)

– Det er ikke helt bestemt. Avgjørelsen blir tatt i nær fremtid, svarer Solvold.

Les også: Bocuse d’Or Europe er i gang

Nordisk dominans

De nordiske landene har dominert Bocuse d’Or Europe helt siden starten i 2008. Norge vant i 2008 og 2012, Danmark i 2010 og Sverige i 2014, mens Ungarn vant overraskende på hjemmebane i 2016.

Det kommer stadig nye nasjoner til i konkurransen – med påfølgende jurymedlemmer.

Kaos rundt den italienske hjemmefavoritten i dag. (Foto: Morten Holt)

– Det må vi ha i tankene, mener Solvold.

– Oppgaven i år er middelhavsinspirert, og jeg tror det er viktig å ikke levere for «tung» mat, men lyst og lett. Maten og smaken skal tilpasses ganene til jurymedlemmer langt fra Norden og Norge, sier han, og tenker på land som blant annet Bulgaria, Tyrkia, Ungarn og hjemmenasjonen Italia – for å nevne noen.

Les også: Mondo - en viktig støttespiller

Disse nasjonene er i aksjon i dag

1) Russland - Andreï Matyukha

2) Sverige - Sebastian Gibrand

3) Kroatia - Zlatko Novak

4) Finland - Ismo Sipeläinen

5) Norge - Christian André Pettersen

6) Danmark - Kenneth Toft-Hansen

7) Italia - Martino Ruggieri

8) Bulgaria - Nikola Nikolov

9) Estland - Pavel Gurjanov

10) Tyrkia - Mutlu Sevket Yilmaz

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon i slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse (død januar 2018), og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017),

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* * Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 Budapest i 2016, mens 2018-utgaven arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

Powered by Labrador CMS