Du er her

Løk fra Holm Gård med Spesialitet-status

Løk fra Holm Gård i Vestfold har fått Spesialitet-godkjenning fra KSL Matmerk. Løken under produktnavnet Edel-løk er det første grønnsakproduktet med slik godkjenning.   
Av ct_admin
Publisert 28.04.2008 00:05

Spesialitet-godkjenningen gjelder to produkter fra Holm Gård; Edel-løk kepa og Edel-løk rød. Løken dyrkes på jordarten cambisol, som har vist seg å være særlig godt egnet for grønnsaksdyrking. Edel-løk leveres dessuten ferdig skrelt til butikkene i forbrukerpakninger. 

- Vi er svært glad for å få Spesialitet-godkjenning. Vi tror den kan være med å fremheve særegenheten til produktene og styrke kjennskapen til løken og gården, sier daglig leder Olaf Holm, som mottok de formelle bevisene på Spesialitet-godkjenningen under et arrangement på Hedrum Bygdetun i Kvelde i forrige uke.
Økt salgHolm Gård produserer foredlet og skrelt løk til dagligvaremarkedet. Produktsortimentet består i dag av Edel-løk kepa, Edel-løk rød og Edel-løk sjalott. Produksjonen av Edel-løk startet i 2004. Salget har økt hele tiden. I oppstartsåret ble det produsert 10 000 pakninger. Hittil i 2008 er det produsert 250 000 pakninger.

Produksjonen av Edel-løk på Holm Gård er underlagt en svært streng kvalitetskontroll. Før løken sendes ut i markedet, har produktet vært kontrollert seks ganger. Produksjonen sysselsetter 18-20 årsverk. 

Lokal matproduksjon

- Edel-løk er det første grønnsakproduktet med Spesialitet-godkjenning. Satsingen på Holm Gård bidrar både til nyskaping og arbeidsplasser, sier administrerende direktør Gabriella Dånmark i KSL Matmerk. Spesialitet-merkeordningen har nettopp som mål å løfte fram spesielle norske matprodukter og nyvinninger både fra sjø og land, og skal på den måten bidra til å utvikle lokal og regional matproduksjon, og dermed også økt matmangfold.

Vil styrke Olaf Holm tror Spesialitet-merket vil styrke Holm Gård og profilere Edel-løk enda tydeligere.

- Spesialitet-merket er en uavhengig anerkjennelse av og bekreftelse på produktenes kvalitet og særpreg. Det er sentralt i vår strategi om å posisjonere Holm Gård som en leverandør av norske landbruksprodukter av høy kvalitet. Vi ønsker også å bli en del av KSL Matmerks produsentnettverk. Det kan bidra til vekst i mangfoldet, og vi kan dra nytte av KSL Matmerks spisskompetanse på flere fagfelt, sier Olaf Holm.

Medregnet Edel-løk er i dag i alt 121 norske matprodukter fra 37 produsenter godkjent for bruk av Spesialitet-merket.