Du er her

Lærlingenes store finale

Kokkelærlingene Madelen Camilla Rolland (19) og Jon Erlend Matre (19 og servitørlærlingene Jenny Nguyen (19) og Ole August Rosengren (19) skal over to dager konkurrere mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island i det nordiske mesterskapet
Av Redaksjonen
Publisert 17.04.2018 09:45


Kokkelærlingene Madelen Camilla Rolland og Jon Erlend Matre sammen med Gunnar Jensen. (Foto: Fredrik Ringe)

Fredag 20. og lørdag 21. april arrangeres årets nordiske mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i København. Vinnerne blir kåret sent lørdag kveld.

Norges håp er fire talentfulle 19-åringer fra Tromsø, Oslo og Bærum; Camilla Rolland og Matre er begge kokkelærlinger hos Gunnar Jensen i Mathallen Tromsø, mens Nguyen og Rosengren er servitørlærling på henholdsvis Cru vin & kjøkken og BA53. I det nordiske mesterskapet representerer deLærlingekompaniet.

– Konkurranser løfter deg opp

Den nordiske konkurransen, som i år finner sted i København, starter med teori- og matematikkoppgaver fredag formiddag. Deretter venter fagspesifikke, praktiske oppgaver.

Mens kokkelærlingene den første dagen skal lage en to-retters meny med kjente råvarer, skal servitørlærlingene blant annet transjere, flambere, dekke bord, brette servietter, mikse drinker og gjenkjenne vin. Lørdag skal lærlingene jobbe med ukjente råvarer.

– Jeg har store forventninger til denne konkurransen. Jeg håper å bli kjent med nye folk innenfor faget og få nye kontakter. Det er nå vi bygger grunnlaget for resten av utdanningen vår, og disse konkurransene løfter deg bare opp, sier Madelen Camilla Rolland.


Ole August Rosengren og Jenny Nyuyen. (Foto: Privat)

Grubler på oppgaven

Rollands lagkamerat Jon Erlend Matre, også han fra Tromsø, bruker dagene før konkurransen til å teste ut ulike ideer i

praksis.

– Plutselig så dukker det opp en god idé, enten en kul smakskombinasjon eller et nytt element, så det blir veldig mye prøving og feiling. Vi går hele tiden rundt og grubler på oppgaven. Når det gjelder selve konkurransen, så må jeg være ærlig og si at jeg ikke har så veldig store forventninger. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle komme så langt, så jeg skal bare nyte konkurransen, ha det morsomt og bli kjent med nye folk. Og selvfølgelig prøve å lage noe god mat, sier Matre.

Knytter kontakter på tvers av landegrenser

Jenny Nguyen fra Oslo er til daglig servitørlærling på restauranten Cru vin & kjøkken i hovedstaden. Hun skal konkurrere på lag med Ole August Rosengren (19) fra Bærum, som er lærling på oslorestauranten BA53.


Ole August Rosengren og Jenny Nguyen etter seieren i NorgesCup 2018. (Foto: NorgesCup)

– Mine forventninger til konkurransen er å få mer kunnskap, bli kjent med nye mennesker og ikke minst ha det gøy, sier Nguyen.

– Jenny og jeg har øvd sammen flere ganger i uken. Det går på alt fra å transjere kylling og fisk til å dekke bord, lage drinker i bar og servere. Disse fellesøvingene er viktige i og med at vi ikke jobber på samme sted til vanlig. I tillegg gjør vi individuelle forberedelser, som innebærer å lese seg opp på lokale produkter i Danmark, få ordnet uniformer og forberede seg mentalt, sier Ole August Rosengren.

– Jeg håper at konkurransen har et høyt faglig nivå, og at vi blir bedre kjent med bransjefolk på tvers av landegrensene. Og ikke minst tror jeg det blir veldig, veldig gøy, sier Rosengren.

Arrangeres for 37. gang

Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger har vært arrangert hvert år siden 1981. NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å være vertskap. I fjor fant konkurransen sted i Reykjavik.

– Konkurranser som denne er svært viktig for å få erfaring og bygge kunnskap og stolthet. Det bidrar også til å synliggjøre et yrke der etterspørselen etter faglærte er høy. Vi ønsker lærlingene riktig lykke til i Danmark, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Veum i NHO Reiseliv, som reiser til København sammen med lærlingene og deres lagledere torsdag.

Les mer på NHOReiseliv.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her