Du er her

Kystriksveien på fire bananer

Det reklameres med at Kystriksveien (fv 71) fra Sandnessjøen til Bodø er «verdens vakreste reiserute». Den hadde vært enda vakrere hvis det hadde vært flere serveringssteder på strekningen.
Av Redaksjonen
Publisert 07.09.2017 06:00

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 5/2017:

Den drøyt 30 mil lange strekningen fra Sandnessjøen til Saltstraumen ved Bodø, inkludert tre ferjeruter, tar om lag seks effektive timer i bil og på ferje. Det viste seg at det var greit at vi tilfeldigvis hadde fire bananer i bilen!

Jeg snakket med flere andre sultne trafikanter og passasjerer, som i likhet med oss trodde at strekningen hadde noe å tilby. Riktignok finnes noen serveringssteder. Ikke like ved hovedveien, men litt unna. Men hvor var skiltingen? De eneste skiltene som opplyste om servering var det store svarte kryss over. Altså stengt eller lagt ned.

På turen oppover trøstet vi oss med at det i hvert fall måtte være servering på den knapt times lange båtturen fra Kilboghavn til Jektvik, men nei du. «Vi har ikke hatt servering på denne båten på mange år», fortalte et av besetningsmedlemmene. Inne på båten fant jeg en automat som skulle servere noe småsnacks og drikke, og med en buldrende mage var jeg i ferd med å putte på penger da jeg så lappen: «Out of order». Jaggu godt vi hadde bananene vi kjøpte i Sandnessjøen!

Vi nærmet oss etter hvert Svartiskroa i håp om å få oss en middag, men igjen møtte vi et skilt med kryss. Blodsukkeret var i ferd med å gå kraftig ned, og det hjalp ikke med aircondition i bilen for å holde hodet kaldt. En avstikker til en butikk i Glomfjord reddet oss, og sørget for at blodsukkeret gikk litt opp igjen. Vi fikk samtidig forklart at i Ørnes var det tre serveringssteder, og kjørte videre i håp om å finne dem. Det hele endte med et brødmatmåltid på en rasteplass i idylliske Storvika.

Når alt dette er sagt, kan kanskje et samarbeid på ferjesiden også være å anbefale. Når du kjører av ferja i Nesna er det 1 time og 15 minutter til den neste ferja går fra Kilboghavn. Det er en strekning på cirka ni mil! En saktegående bobil ble et irritasjonsmoment for et titall biler, og førte til noen skumle forbikjøringer. Vi rakk ferja med ett minutts margin.

Jeg er fullt klar over at det kan være vanskelig å få til helårsdrift på disse serveringsstedene, men det må da være mulig å få til en eller annen løsning, slik at denne nydelige kystriksveistrekningen kan bli litt mer turistvennlig. Det hadde hjulpet om ferja Kilboghavn-Jektvik (knapp time på sjøen) kunne tilby en «dagens»! Dessuten: Få opp godt synlige skilt til de få spisestedene som ikke ligger like ved veien.

PS! Det skal nevnes at tilbudet er vesentlig bedre på Kystriksveien sør for Sandnessjøen, og på ferjeoverfarten Forvik-Tjøtta var det sannelig servering også.

Morten Holt
Redaktør

Les mer om Horeca 5/2017 her


Horeca kommer ut sju ganger i året, og er bransjens klart ledende ledertidsskrift - uunnværlig for proffene som ønsker å oppdatere seg på feltene organisasjon, ledelse, drift og konsept.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

 

Nøkkelord