Du er her

Krabbe krever riesling

Nå starter sesongen og smakspanelet har startet!

Denne artikkelen er hentet fra Vinofil.no

Når sommeren er litt på hell i august er det sesong for taskekrabbe, en favoritt blant kokkene grunnet sin allsidighet. Klørne og huset kan serveres avkjølt eller varmet og krabbekjøttet kan benyttes i suppe, pasta og salater. Best gjør krabbekjøttet seg på et stykke brød, med hjemmelaget majones i omgivelser preget av gode venner, musikk og vin.


Krabbe & Vin Foto Svein Lindin – Krabbegiljotin fra Howard Kjøkkenskriveri

Taskekrabben er nok det krepsdyret folk flest er mest vant med å bruke i Norge. Den har utbredelse langs hele norskekysten helt opp til Vesterålen og Finnmarkskysten. Taskekrabben er den største spiselige krabbearten som finnes naturlig langs norskekysten. Taskekrabben eller cromerkrabbe som den også kalles ble gitt sitt vitenskaplige navn Cancer pagurus av den svenske naturforskeren og legen Carl von Linné i 1758.

Krabber er blant de mest  ”moderne” krepsdyrene. De aller eldste fossilene av tifotkrepsgruppen, der krabbene hører hjemme, er krepsformet og antatt å være opp til 570 millioner år gamle. Krabbegruppene, både de ekte krabbene som strandkrabber og taskekrabber hører til, og de uekte krabbene som kongekrabben og trollhummeren er med i, har eksistert i omkring 250 millioner år. I Norge er det ingen kvoter på fiske og det fanges cirka 5000 tonn i kommersiell regi. I tillegg fanges det en  betydelig del av hobbyfiskere som fyller teinene sine i sesongen.

Taskekrabben er karakteristisk på den rødbrune fargen og de mørke klospissene. Hann- og hunnkrabber er litt forskjellige. Hannene har flatere ryggskjold, større klør og smalere bukskjold. Det er nå på sensommeren kvaliteten er på sitt beste. Gjennom hele sommeren er krabbene aktive og finner mer føde. De bygger seg opp etter vinteren hvor aktiviteten er lav.

Bruk av fersk, nykokt krabbe har en lang tradisjon i Norge. Det hvite krabbekjøttet i klørne er søtlig, fast og smaksrikt. Vinvalget krever god fruktighet, god syre og friskhet i utgangspunktet. Utfordringen kommer når innmaten skal settes vin til. Løsningen er å velge to ulike viner. Til innmaten trenger man en mer rikere og fyldigere vin. Med andre ord ofte en litt dyrene vin. Konklusjonen til smakspanelet etter å smakt alle testvinene i testen var at tysk hvitvin er enerådende både når det gjelder pris og kvalitet til krabbe.


Smakspanelet besto av Pauline Hagman Vindirektør i Fursetgruppen, Fabio Borgianni Head Sommelier på Grand Cafè, Lars Lauten Sommelier, Peter Brorson Sommelier, Bente Lindmoen Daglig leder Oslo Konserthus, Philip Georgsson Sommelier, Olle Friberg Restaurantsjef Festningen Restaurant, Jenny Bjørklund Ass daglig leder Tjuvholmen Sjømagasinet, Arve Egil Håbjørg,Vinnerd og Nils Viberg, Prosjektleder Vinofil

5235901
Schloss Johannisberg Gelblack Riesling Trocken 2016
Fra Rheingau, Tyskland Lys grønngul farge. Gul frukt og eple, mineralsk og honning på duft. Frisk med balansert syrlighet og sødme Passer til: Fisk, skalldyr
kr 189,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Henkell & Co. Norge AS
9182701
Winter Dittelsheimer Steinwein Riesling Trocken 2016
Fra Rheinhessen, Tyskland
Lys gulgrønn farge. Grønt eple, mineralsk og sitrusfrukt på duft. Velbalansert med flott syrlig utgang. Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 209,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Fondberg AS

315201
Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2016
Fra Mosel, Tyskland
Middels gulgrønn farge. Konsentrert. Mineraler, sitrus og tropisk frukt på duft. Velbalansert og fruktdrevet. Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 150,- (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Vinarius AS

7825601
Schloss Johannisberg Bronzelack Riesling Trocken 2016
Fra Rheingau, Tyskland
Lys grønngul farge. Gul frukt og eple, mineralsk og honning på duft. Frisk med balansert syrlighet og sødme. Best i test!  Lanseres 1. September Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 249,90 (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Henkell & Co. Norge AS

2217101
Weing. Stadt Mainz Rhein Riesling Trocken 2016
Fra Rheinhessen, Tyskland
Lys gulgrønn farge. Gul frukt , modnet eple og markerte mineraler. Saftig og fruktdrevet med markert balansert syrlighet. Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 119,90 (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Optimum Wines AS

2148801
Clemens Busch Pündericher Riesling Kabinett 2015
Fra Mosel, Tyskland
Lys gulgrønn farge. Eple, floral og sitrus på duft. Konsentrert fruktighet og mineralitet i ettersmak. Balansert sødme og syrlighet Flott matvin Passer til: Fisk, skalldyr. kr 174,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

Outsidere

7722901
Terra de Asorei Albarino 2016
Fra Galicia, Spania
Middels grønngul farge.  Eple, sitrus og mineraler  på duft.  Elegant  lett anslag med  sitrustoner. Nydelig syrlighet trekker opp Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 180,- (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)
Arctic Wine Imports As

9785001
Angiolino Maule I Masieri 2016
Fra Veneto, Italia
Lys gulgrønn farge. Aroma som av grapefrukt, gul frukt og sitrus toppet med mineralitet. Forfriskende moden syrlighet, god fylde og saftig avslutning. Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 189,90 (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)
NON DOS AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 19.august 2017

Kilde: Magasinet Vinofil