Du er her

Klare for å bli Bocuse d’Or-kokk

Tre gamle kokkeskolekamerater fra Bodø skal gjøre opp om seieren i Årets kokk med en rutinert ringrev fra Vestfold og en tidligere Bocuse d’Or-commis fra Stavanger.
Av Morten Holt
Publisert 29.08.2017 16:23

Tirsdag ble startrekkefølgen i Årets kokk 2017 trukket på Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo, og kulturminister Linda Hofstad Helleland trakk følgende rekkefølge i finalen i Mathallen tirsdag 12. september:

Kjøkken 1: Christian A. Pettersen (28). Commis: Kim Iamram. Coach: Karl Erik Pallesen.

Kjøkken 2: Geir Magnus Svae (42). Commis Henrik Falkensten. Coach: Christer Rødseth.

Kjøkken 3: Rasmus Johnsen Skoglund (27). Commis: Tony Allene Ghetachew. Coach: Nicolai Lundsgaard.

Kjøkken 4: Øyvind Bøe Dalelv (27). Commis: Aron Espeland. Coach: Even Ramsvik.

Kjøkken 5: Filip A. Bendi (28). Commis: Håvard André Josdal Østebø. Coach: Adrian Løvold.

Se bilder av lagene lengre ned i saken

Les også: Dette er lagene i Årets kokk 2017

Du kan lese mer om hver enkelt deltaker på Horecanytt.no i neste uke.

Stipend på 100 000 kroner til vinneren


Kulturminister Linda Hofstad Helleland trakk startrekkefølgen. Her sammen med president for Stiftelsen Bocuse d'Or Norge, Bent Stiansen. Hofstad Helleland avslørte også at det er opprettet et Ingrid Espelid Hovig-stipend på 100 000 kroner til vinneren av Årets kokk. (Foto: Morten Holt)

Vinneren blir Norges Bocuse d’Or-deltaker i 2018 og 2019, og kulturminister Hofstad Helleland kunne også avsløre at Regjeringen har opprettet Ingrid Espelid Hovig-stipendet på 100 000 kroner, som tilfaller vinneren av Årets kokk 2017.

– Det legges ned utrolig mange timer og mye grundig arbeid for våre kokker som deltar i Bocuse d’Or, og vi håper at dette bidraget skal hjelpe litt i den hektiske oppkjøringen mot konkurransene, sier Hofstad Helleland.

Tre fra Bodø


Rasmus Johnsen Skoglund vant Arktisk kokk i 2012, men er nok den mest ukjente blant de fem finalistene i Årets kokk 2017. Han er én av tre deltakere fra Bodø. (Foto: Morten Holt)

Aldri tidligere har det vært en deltaker fra nord, men nå har landsdelen og Bodø hele 60 prosent sjanse for å få Norges neste Bocuse d’Or-deltaker.

Tre av de fem finalistene, Christian A. Pettersen, Rasmus Johnsen Skoglund og Øyvind Bøe Dalelv, gikk sammen på kokkelinja på Bodø videregående skole for 10 år siden. Nå skal de kjempe side om side i Mathallen om den gjeve Bocuse d'Or-plassen.

De får hard konkurranse; 42-årige Geir Magnus Svae, som tidligere har vunnet blant annet Global Chefs Challenge, har satt seg som mål å bli den eldste Bocuse d’Or-vinneren noensinne! Men det er sistemann, Filip A. Bendi, som er den eneste av de fem som har erfaring fra konkurransen fra tidligere. Han var nemlig commis for Gunnar Hvarnes i Bocuse d'Or Europe i 2010 og Bocuse d'Or i Lyon i 2011.

Så det blir defintivt en tett og hard kamp i Mathallen 12. september.

Les også: Rasmus Johnsen Skoglund ble Arktisk kokk 2012

Les også: Årets kokk-plakatene er klare

Les også: Aldri tidligere har en nordnorsk kokk representert Norge i Bouse d’Or

Innerå og Hjeltnes er konferansierer

Konkurransen vil pågå i Mathallen mellom klokka 10 og 17. Det blir bygd en egen tribune med plass til 500 personer.

Det hele skal ledes av konferansierene, kokken Kari Innerå og Arne Hjeltnes, mens kokk Harald Osa og designer Katinka von der Lippe skal stå for ekspertkommentarene under konkurransen, som skal streames på Bocusedornorge.no.

Les også: Slik gikk det i Årets kokk 2015

Juryen er i Årets kokk er klar


Karl Erik Pallesen (til høyre) var coach for Christopher W. Davidsen da han vant Årets kokk 2015. Denne gangen er han coach for Christian A. Pettersen, som ble nummer to i 2015. Her serverer Pallesen smaksprøver til kulturminister Linda Hofstad Helleland og Bent Stiansen. (Foto: Morten Holt)

Det er litt av et beite som skal bedømme de fem i finalen.

Dette er juryen, anført av æresdommer Esben Holmboe Bang fra Norges eneste restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden, Maaemo:

Bent Stiansen (gull i Bocuse d’Or 1993), Charles Tjessem (gull i Bocuse d’Or 2003), Geir Skeie (gull i Bocuse d’Or 2009), Sven Erik Renaa (4. plass og beste fiskerett i Bocuse d’Or 2007), Gunnar Hvarnes (bronse i Bocuse d’Or 2011), Lars Erik Underthun (sølv i Bocuse d’Or 1991), Christopher W. Davidsen (sølv i Bocuse d’Or 2017), Tom Victor Gausdal (sølv i Bocuse d’Or 2005), svenske Tommy Myllymäki (bronse i Bocuse d’Or 2015), franske Serge Vieira (gull i Bocuse d’Or 2005, ett lite poeng foran Tom Victor Gausdal), Jørn Lie (manager for de norske kokkelandslagene) og nevnte Holmboe Bang.

Kjøkkenjuryen består av Kjetil Gundersen og danske Jens Peter Kolbeck.

Her kan du se hele medaljestatistikken for Bocuse d’Or

Bent Stiansen ny president og norsk dommer

Bent Stiansen har nå tatt over stafettpinnen som president og styreleder i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge og Norges dommer i Bocuse d’Or-konkurransene etter Lars Erik Underthun. Før det var Eyvind Hellstrøm president.

– Det følger en naturlig rekke av tidligere norske Bocuse d’Or-deltakere, sier Lars Erik Underthun som har hatt rollen de siste årene. Han var Norges første medaljevinner i 1991 (sølv), mens Bent Stiansen ble første norske gullvinner i 1993.

Nå skal Stiansen være president i de to kommende konkurransene (Bocuse d’Or Europe i Torino neste år og Bocuse d’Or i Lyon i 2019).

– Stiftelsen Bocuse d’Or Norge har en stor ambisjon; det er å være på pallen i Bocuse d’Or-konkurransene hver gang. Det satses sterkt, og det er et stort spleiselag av samarbeidspartnere for å få dette til, sier Bent Stiansen.

Han sier videre at Norges mesterkokker og Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er bransjens svar på Olympiatoppen.

Bocuse-akademiet


Gunnar Hvarnes er faglig leder i Bocuse d'Or Norge. (Foto: Morten Holt)

Innad i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge finner du også Bocuse-akademiet, der alle tidligere norske Bocused-kokker er med (13 per 2017). Faglig leder er Gunnar Hvarnes, som selv deltok i Bocuse d’Or Europe i Geneve i 2010 (sølv) og i Bocuse d’Or i Lyon i 2011 (bronse).

Daglig leder for Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig forteller:

– Vi arbeider hele tiden med å utvikle kandidatene med det formål å: 1) Få Norge på pallen i alle Bocuse d’Or-konkurransene, 2) Styrke faget og rekrutteringen og 3) Øke interessen for «håndverksmat».

Her kan du lese alt om Bocuse d’Or

Skal også kåre «Beste ganefryd»


Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Bocuse d'Or Norge. (Foto: Morten Holt)

I forkant av Årets kokk har deltakerne også levert «Beste ganefryd av tørrfisk», og det er også en egen jury for denne delen. Vinneren blir avslørt under medaljeseremonien tirsdag kveld, 12. september.

I juryen for «Beste ganefryd» sitter Heidi Bjerkan, Wenche Andersen, Øyvind Næsheim, Håvard Werkland, Guro Rognså og Ole Martin Alfsen.

Lagene i Årets kokk 2017

Under finner du bilder av de fem lagene som skal delta i Årets kokk 2017:

Kjøkken 1:


Christian André Pettersen sammen med sin coach Karl Erik Pallesen (til venstre) og commis Kim Iamram. (Foto: Morten Holt)

Kjøkken 2


Geir Magnus Svae sammen med coach Christer Rødseth (til høyre) og commis Henrik Falkensten (til venstre). (Foto: Morten Holt)

Kjøkken 3


Rasmus Johnsen Skoglund sammen med sin coach Nicolai Lundsgaard (til høyre) og commis Tony Allene Ghetachew (til venstre). (Foto: Morten Holt)

Kjøkken 4


Øyvind Bøe Dalelv sammen med sin coach Even Ramsvik (til venstre) og commis Aron Espeland (til høyre). (Foto: Morten Holt)

Kjøkken 5


Filip August Bendi sammen med sin coach Adrian Løvold (til høyre) og commis Håvard André Josdal Østebø (til venstre). (Foto: Morten Holt)

 

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

 

Faktaboks

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse, og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og i 2016 i Budapest. Den neste utgaven, i 2018, skal arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no