Du er her

Høyt belegg på Maldivene

Med et belegg på nærmere 90 prosent på årsbasis trenger ikke driftssjef Jens Havlicek på Full Moon Resort på Maldivene å bekymre seg for gjestedøgnene. For gjestene kommer. I hvert fall de med penger nok.
Av ct_admin
Publisert 09.05.2008 15:10

BILDESERIE: Tropisk drøm på Maldivene

Les også: Frokostkokken lager det du ønsker

De fleste forbinder Maldivene med en tropisk bekymringsfri sydhavsferie, av det mer eksklusive slaget. Og hotellene og resortene opplever stor pågang. De fleste turistøyene har svært høyt belegg.

På øygruppen finnes en rekke svært eksklusive turistøyer, og Havlicek sier til Horeca at selv om standarden allerede ligger på et svært høyt nivå, så ønsker ikke Full Moon å oppklassifisere hotellet.

Forbli 4+

- Vi er et 4+ hotell, og ønsker ikke å bli et femstjerners anlegg. Det er for mange fem stjerners hotell på Maldivene allerede. Disse hotellene trekker utelukkende til seg celebriteter og overklasse. Vi ønsker også at vanlige folk skal komme til oss, og vil ikke at prisnivået skal være høyere enn det vi har i dag, sier tyske Jens Havlicek.

40-åringen ble ansatt som driftssjef på turistøya sommeren 2007, og har også hotell- og resorterfaring fra blant annet Tahiti og Bahrain. Nå arbeider han på en toårskontrakt på Maldivene.

Russere, briter og asiater

På Full Moon Resort har Havlicek & co om lag 90 000 gjester i året.

Skandinaver utgjør en svært liten andel av gjestene, omkring to prosent. Det er i første rekke russere, briter, tyskere, koreanere og kinesere som finner veien til den idylliske øya.

"

- Omtrent 25 prosent av våre gjester er briter. Deretter kommer russerne på 18-19 prosent. Denne gruppen er sterkt økende, og de aller beste kundene for oss. Russerne bryr seg ikke om pengeforbruk, sier Havlicek.

Prisnivået er i utgangspunktet høyt på Maldivene. Både for kost og losji. Det finnes ingen lokale butikker på turistøyene, og derfor må du hele tiden drikke fra hotellbaren eller minibaren. Og der er det stort sett norske restaurantpriser. Det vil si 150 til 200 kroner for en vinflaske, 20-25 kroner for en flaske vann eller 40-50 kroner for en flaske øl.

Araberne kommer

Kinesere og koreanere er det også mange av, og i motsetning til europeerne, som ofte kommer to og to, kommer kineserne i store grupper.

- Trenden er også mens våre europeiske gjester ofte er her i minst 14 dager, så bor ikke kineserne lenger enn tre til fem netter. Og de bruker mye mindre penger, sier Havlicek

Også araberne (cirka 6 prosent) utgjør en stadig større gruppe. Reiseavstanden er ikke så lang fra Doha og Dubai, og mange flykter fra den enorme heten til den svale brisen på øygruppen noen timers flyreise lenger sør.

440 ansatte

Servicen er enestående på Maldivene. Men så er det da også flere ansatte enn turister. Hele 440 personer har sitt daglige virke på Full Moon Resort. De fleste bor i en egen liten landsby i den ene enden av øya.

De tar seg av alt fra renhold og renoveringsarbeid til frakt, servering og service.

Omtrent halvparten av de ansatte kommer fra Maldivene. Resten fra nabolandene India, Sri Lanka, Bangladesh og Indonesia (mange fra Bali)

- Det er en regel at det skal være minst 50 prosent maldivere ansatt på turistøyene, men nå er det mangel på lokal arbeidskraft, og det slippes litt opp, forklarer Havlicek.

Les mer om og fra Full Moon Resort i en stor reportasje i Horeca nummer 3 2008, som nå er på vei til abonnentene.