Helnordisk pall - nok en gang. Fra venstre Sebastian Gibrand (Sverige, sølv), Christian A. Pettersen (Norge, gull) og Kenneth Toft-Hansen (Danmark, bronse). (Foto: Morten Holt)

Gull til Norge i Bocuse d’Or Europe 2018!

Christian André Pettersen sikret norsk gull i Bocuse d’Or Europe 2018 i Torino i Italia. Han er den første nordnorske kokken som vinner konkurransen. Sølvet gikk til Sverige, mens Danmark endte på bronseplass. Dermed ble det nok en gang en helnordisk pall.

Publisert
Bak vinner Christian A. Pettersen og commis Håvard A. Josdal Østebø står et sterkt team, som har jobbet knallhardt for norsk gull. (Foto: Morten Holt)

Ikke nok med det; det fjerde nordiske landet, Finland, knep seg inn på fjerdeplass foran Frankrike på femteplass.

Konkurransen har pågått de siste to dagene, og premieutdelingen fant sted på Torino Lingotto Fiere sørøst i byen nå i kveld.

Christian A. Pettersen. (Foto: Morten Holt)

Overlegen norsk seier

Gull: Norge (Christian A. Pettersen) - 1831 poeng

Sølv: Sverige (Sebastian Gibrand) - 1723 poeng

Bronse: Danmark (Kenneth Toft-Hansen) - 1618 poeng

Beste tallerkenrett (beste tallerken-rett utenfor pallen): Frankrike

Beste fatrett (beste fatrett utenfor pallen): Finland

Beste commis: Italia

Både Christian A. Pettersen og commis Håvard A. Josdal Østebø arbeider på restaurant Mondo i Sandnes. (Foto: Morten Holt)

4) Finland, 5) Frankrike 6) Belgia 7) Sveits 8) Ungarn, 9) Island, 10) Storbritannia 11) Spania 12) Italia (de 12 beste nasjonene er automatisk kvalifisert for finalen av Bocuse d'Or i Lyon i januar neste år)

Kokker fra Mondo

Christian André Pettersen har vært hovedkokk i konkurransen, mens Håvard André Josdal Østebø har vært commis. Begge er ansatt på restaurant Mondo i Sandnes.

Christian A. Pettersen i dyp konsentrasjon i boks fem i dag. (Foto: Heidi Fjelland)

Gunnar Hvarnes har vært coach, som han var for Christopher W. Davidsen i de to foregående Bocuse d’Or-konkurransene. Bent Stiansen har vært Norges jurymedlem i Bocuse d'Or Europe 2018.

Saken fortsetter under bildet

Les også: Mondo - en viktig støttespiller

Les også: Med arktisk vår i Piemonte

Fra den hektiske konkurransehallen i dag. (Foto: Morten Holt)
Norges tallerkenrett blir vist frem for jury og presse. (Foto: Morten Holt)

Les også: Nærmer seg levering i Bocuse d’Or Europe 2018

Saken fortsetter under bildet

Dette serverte det norske laget i dag

Tallerkenretten («Gullegget»)

«Ouef mollet surprise»* med aromatiske urter

Med potet og brunet smør

Her skal også overraskelsesingrediensen, spaghetti, inkluderes

* Ouef mollet er en klassisk fransk eggerett der egget bløtkokes helt, og eggeplommen utgjør rettens «saus». Det norske teamet har gjort en moderne versjon av denne retten, og blant annet tilsatt en urteolje i eggeplommen. I urteoljen er overraskelsen.

Les også: Dette er den hemmelige Bocuse d'Or-ingrediensen

Dagens vårgrønnsaker

Bakt squash med urteemulsjon

Norges fat blir båret frem. (Foto: Morten Holt)

Lun asparges med Castelmagno Aligoté

«Soppkaviar» og sprø potetspiral

Saus

Sitron-sabayonne

Fatretten («Arktisk vår»)

Inspirert av den nordiske, arktiske våren og midnattssola.

Chateaubriand Fassone

Lett grillet biff smakssatt med spirer og arktiske blomster

Kalvebrissel og risotto

Risotto med kalvebrissel, morkler og fennikelpollen

Nordnorsk mandelpotet

Halvmåne av mandelpotet fra Nord-Norge med «pisket» potetkrem og ville urter

Arktisk flora

Sprøstekt terte med en variasjon av fersk løk

Et spent norsk lag under premieutdelingen. (Foto: Heidi Fjelland)
Norske fans i hallen i Torino. (Foto: Morten Holt)

Contorno

Asparges Chawanmushi (en hyllest til kandidatens asiatiske røtter)

Sauser

Oksesjysaus med sopp og brunet smør

Se hele den norske menyen her

Saken fortsetter under bildet

Norske fans

Det norske fanskaren i konkurransehallen er stor - muligens den aller største, og lydnivået var høyt da Pettersen & co leverte sine retter i ettermiddag.

Les også: I Torino med designtanker og våren hjemmefra

Les også: Dette er den hemmelige ingrediensen i Bocuse d’Or Europe 2018

Les også: Bocuse d’Or Europe er i gang

Les også: Skandinavisk coach-duell i Bocuse d’Or Europe 2018

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bocuse d’Or Europe


Christian A. Pettersen (til venstre) og commis Håvard A. Josdal Østebø utgjorde det norske laget i Bocuse d'Or Europe 2018. (Foto: Morten Holt)

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* * Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 Budapest i 2016, mens 2018-utgaven arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen tre ganger, i 2008 (Geir Skeie)m i 2012 (Ørjan Johannessen) og i 2018 ved Christian A. Pettersen. I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon i slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse (død januar 2018), og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017),

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker

Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker gjennom tidene, som i de fleste tilfeller er kvalifisert gjennom å ha vunnet Årets kokk året før. Bak ser du også hvem som var commis for de norske deltakerne.

1987: Arne Brimi – (semifinalist). Var ikke commis i 1987.

1989: Eyvind Hellstrøm – (5. plass). Var ikke commis i 1989.

1991: Lars Erik Underthun – sølv. Commis: Trond Moi.

1993: Bent Stiansen – gull. Commis: Arne Rågsvåg.

1995: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)

1997: Odd Ivar Solvold – bronse. Commis: Tom Victor Gausdal.

1999: Terje Ness – gull. Commis: Nicky Singh.

2001: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)

2003: Charles Tjessem – gull. Commis: Trond Svendgård.

2005: Tom Victor Gausdal – sølv. Commis: Øyvind Vesterheim.

2007: Sven Erik Renaa – 4. plass. Commis: Karl Erik Pallesen.

2008: Geir Skeie – gull (Bocuse d’Or Europe). Commis: Ørjan Johannessen

2009: Geir Skeie – gull. Commis: Adrian Løvold.

2010: Gunnar Hvarnes – sølv (Bocuse d’Or Europe). Commis: Filip August Bendi.

2011: Gunnar Hvarnes – bronse. Commis: Filip August Bendi.

2012: Ørjan Johannessen – gull (Bocuse d’Or Europe). Commis: Julie Marie Ekse Jenssen.

2013: Ørjan Johannessen – 5. plass. Commis: Jimmy Øien

2014: Ørjan Johannessen – bronse (Bocuse d’Or Europe). Commis: Jimmy Øien

2015: Ørjan Johannessen – gull. Commis: Jimmy Øien

2016: Christopher W. Davidsen – sølv (Bocuse d’Or Europe). Commis: Håvard Werkland.

2017: Christopher W. Davidsen – sølv. Commis: Håvard Werkland.

2018: Christian A. Pettersen – gull  (Bocuse d’Or Europe). Commis: Håvard André Josdal Østebo

Powered by Labrador CMS