Skagenburger

Gourmetburger til 500 kroner

En burger til over 500 norske kroner, eller 425 danske. Lyder det ikke litt dyrt, også selv om det er en såkalt gourmetburger?

Publisert

Sjefkokk Tommy Nielsen med gourmetburgeren til over 500 kroner.

Eieren av Jakobs Café og Bar i Skagen på Jylland, Jakob Sund, og sjefkokk samme sted, Tommy Nielsen, er da også godt klar over at det nok ikke er den burgeren de vil selge flest av til skoleelever etter skoletid, men de har faktisk solgt en del siden burgeren ble introdusert, melder nordjydskeugeaviser.dk. – Vi så at de på en restaurant i New York hadde en slik burger, og så syntes vi også det kunne være spennende å lage noe liknende i Skagen, forteller Jakob Sund.

Wagyu-kjøtt

Og det er jo altså heller ikke en helt normal burger. Kjøttet som brukes i burgeren, er såkalt Wagyu-kjøtt, der har en helt spesiell intensiv fettmarmorering. Det betyr at kjøttet er meget smakfull, samtidig som det er utrolig mørt og saftig. Innkjøpsprisen for et kilo kjøtt er så også nærmere 1000 norske kroner pluss moms. – Vi får det fra Australia, men opprinnelig kunne man kun få Wagyu-kjøtt i Japan, og det var ingen eksport av verken kjøtt eller avlsdyr. Først i 1976 lyktes det under mystiske omstendighet å smugle fire okser til USA. Dermed var det skapt et grunnlag for en produksjon andre steder i verden, forteller Tommy Nielsen.

Sjefkokken selv serverer

Det er sjekokken selv som stiller opp som servitør når gourmetburgeren skal serveres. Han forteller da også historien bak.

– Bunnen og toppen er et stykke hjemmebakt speltbrød stekt i olivenolje. Med til burgeren hører også en rødløkskompott og søte poteter, som først er blansjert og siden stekt i pannen. Og endelig er der også en skive pannestekt foie gras, som man dog også kan velge at si nei tak til, forteller Tommy Nielsen.

Powered by Labrador CMS