Du er her

Fra Årets unge kokk til S. Pellegrino Young Chef

Vår Bocuse d’Or-deltaker Christian A Pettersen har tidligere vært i finalen av S. Pellegrino Young Chef. Liliana Haaland og Oliver Serve skal representere Norge i den regionale finalen for Storbritannia og Nord-Europa 12. november. Går de videre, skal de kjempe om tittelen i Milano neste år.
Av Redaksjonen
Publisert 06.11.2019 10:46


Liliana Haaland i aksjon i Årets unge kokk. (Foto: Morten Holt)

Haaland var for øvrig en av de fem deltakerne i den første utgaven av Årets unge kokk, som ble arrangert i Mathallen 22. september. Der endte hun uplassert – etter å ha servert en helt utradisjonell meny.

Aleksander Løkkeberg Vartdal vant Årets unge kokk 2019.

Les også: Vant den første utgaven av Årets unge kokk

Annerledes-kokk fra Karmøy

Norges håp i finalen er Liliana Haaland (23) og Oliver Serve (28).

Haaland er fra Karmøy, og arbeider som frilanskokk. Hun har tidligere arbeidet på Michelin-restauranten Renaa i Stavanger, og er Norges første kvinnelige kokk som har kvalifisert seg til S. Pellegrino Young Chef.

Hun kommer fra en familie med lange mattradisjoner. God kunnskap om råvarer og videreføring av matkunnskap, er viktige ingredienser i hennes matfilosofi. 


Liliana Haaland. (Foto: Solera/Årets unge kokk)

– Jeg fokuserer på det rene og enkle, og bruker ville vekster og litt utradisjonelle råvarer i rettene jeg lager. I S.Pellegrino Young Chef skal jeg presentere reinsdyrstunge med norsk tradisjonelt garnityr, sier Haaland.

Fra Grand Hotel

Oliver Serve er fra Köln i Tyskland, men bosatt i Oslo, og arbeider som soussjef ved bankettavdelingen på Grand Hotel. Han fokuserer på naturlige og rene smaker – du skal smake hva du spiser.


Tyske Oliver Serve representerer også Norge. (Foto: Solera)

– Deltakelsen i S.Pellegrino Young Chef betyr veldig mye for meg, da det er en av de største og viktigste konkurransene i verden for unge kokker. Retten jeg skal presentere er en tartar av dåhjort med ulike skogssmaker, sier han.

Kjøkkensjef og eier av Michelin-restauranten Galt i Oslo, Bjørn Svensson, skal delta i juryen, som for øvrig består av flere andre fremstående kokker fra rundt om i verden.

Juryen velger hvem som går videre som finalist til selve finalen i Milano i juni 2020.

12 finalister

I løpet av S.Pellegrino Young Chef-konkurransen, som sist gang tiltrakk seg over 3000 søkere, vil mer enn 70 toppkokker fra hele verden være involvert som jurymedlemmer i de lokale konkurransene. 12 unge kokker fra 12 forskjellige geografiske regioner skal velges ut som finalister.

Norske deltakere

Vinneren av S.Pellegrino Young Chef får muligheten til å få global eksponering, og et betydelig faglig løft, samt muligheten til å ta del i flere av S.Pellegrinos årlige arrangementer rundt om i verden.

Odd Ivar Haglund fra Brasserie Fengselet og Tomasz Rochon fra Grefsenkollen representerte Norge i Stockholm under forrige Young Chef-regionfinale, men de kom seg ikke videre til selve finalen i Milano.

Tidligere vinnere inkluderer Yasuhiro Fujio, Japan, i 2018, Mitch Lienhard, USA, i 2016, og Irland-baserte Mark Moriarty, i 2015. Bocuse d’Or-deltaker Christian A. Pettersen endte som nummer to, med svært liten margin, bak Moriarty.

Pettersen ble etter det Norges Bocuse d’Or-deltaker i 2018 og 2019, og som vinner av Årets kokk 2019 i Mathallen i september i år, blir han også Norges deltaker de to neste årene.

Les også: Christian A. Pettersen vant Årets kokk 2019

Fire faser

S.Pellegrino Young Chef er en global konkurranse som foregår i fire faser:

FASE I – Søknad (4. februar – 30.april 2019)

FASE 2- Global Shortlist (1. juni 2019)

ALMA (verdens ledende internasjonale utdanningssenter for italiensk mat) velger maksimalt 10-15 semifinalister for hver av de 12 nøkkelregionene.

FASE 3 - Lokale konkurranser (semifinaler) (21. juni – 31. desember 2019)

Ved utgangen av desember 2019 vil 12 semifinalister fra 12 ulike regioner i hele verden bli annonsert som offisielle finalister og vil deretter gå videre til selve finalen i Milano, Italia.

FASE 4 - S.Pellegrino Young Chef finalen (juni 2020)

I juni 2020 vil de 12 unge kokkefinalistene samles i Milano for «Grand Finale», arrangert av S.Pellegrino.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca