Ribbe julaften brent2

Folk bruker ribbetelefonen julaften

Nordmenn legger ekstremt mye prestisje i julematen, og om lag hver fjerde ribbekokk er bekymret for julekveldsmåltidet. Ribbetelefonen fikk i fjor over 600 henvendelser på julaften og utvider derfor årets åpningstid med én dag.

Publisert

Det er ikke kokken, men svoren som skal bli sprø på julekvelden. Ribbetelefonen på 820 30 200 stiller også i år opp for bekymrede ribbekokker. (Foto: www.matprat.no)

– Vi vet at over halvparten av alle nordmenn spiser ribbe på juleaften. Likevel er det ikke alltid like enkelt å få til sprø svor og saftig kjøtt samtidig som gulvet skal vaskes, kirken besøkes og de siste gavene pakkes inn, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen.

600 trengte råd og tips i fjor

Christensen forteller at julematens nødtelefon, 820 30 200, stadig blir mer populær. I fjor ringte rundt 600 nordmenn som trengte råd og tips om julemiddagen.

– Noen ringer i forkant, før ribba settes i ovnen, og noen ringer når uhellet er ute og lurer på hvordan de kan redde julekvelden, forteller Christensen, og legger til at de i tillegg til ribbespørsmålene får mange henvendelser i forbindelse med andre typer julemat.

Les om de mest stilte spørsmålene lenger ned i saken

Åpnet linjen bittelille julaften

I år forventer Christensen enda flere oppringinger, ettersom stadig flere kjenner til Ribbetelefonen.

– ”Nødlinjen” åpnet klokken 9 på bittelillejuleaften og holder åpent fra 9 til 17 hver dag fram til julaften. Da svarer kokker og andre mateksperter fra Opplysningskontoret for kjøtt og Kjøttbransjens Elitelag på både ribbehenvendelser og generelle spørsmål om julemat, sier Christensen.

Hun forteller at Opplysningskontoret for kjøtt tror presset på julekokkene kan bli i meste laget når årets helligste mat skal på bordet.

Alle vil ha sprøstekt svor på ribba julaften. (Illustrasjonsfoto).

– Selv om julekveldsmåltidet gjerne er det samme hvert år, er det nok mange som føler et ekstra press når akkurat denne middagen skal tilberedes, nettopp fordi forventningene er så store, sier Christensen.

Planlegg julemåltidet i forkant

Ifølge Oda Christensen har mange av ”nødtelefonens” innringere det til felles at de lager ribbe for første gang. Hun har et tips til de ferske ribbekokkene:

– Husk at mye av forberedelsene kan gjøres god tid i forveien. Gulv kan vaskes, bord kan dekkes og dessert kan lages på lille julaften. Er du så nervøs at ribba ødelegger hele førjulstiden din, så bør du kanskje kjøpe inn to og steke den ene på lille julaften. Går det galt med den, så har du en ribbe i bakhånd, råder Christensen.

De fem mest stilte ribbespørsmålene:

1) Jeg har fått ansvar for ribbelaging for første gang, og har prestasjonsangst. Hjelp!

Svar: Følg oppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, det er lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Damp gjerne litt lenger. Ikke glem å bruke tallerken under.

2) Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varmer jeg opp ferdigstekt ribbe?

Svar: Ja, det går fint å steke ribba på forhånd. Stek den ferdig, og sørg for at svoren blir sprø. Avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsklare stykker og varmes opp sammen med medisterkaker og pølser i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter.

3) Hvor mye ribbe trenger jeg per person?

Svar: Beregn cirka 500 gram per person, da er det nok til julefrokost også.

4) Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden?

Svar: Nei. Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden.

5) Ribba er så å si ferdig, men jeg har bare fått sprø svor på den ene siden, og er redd for å ødelegge den hvis jeg steker den lenger.

Svar: Legg folie over den allerede sprø svoren og stek til resten også er sprø, men vær oppmerksom på at det kan gå fort.

Kilde: www.matprat.no

"
Powered by Labrador CMS