Du er her

Espresso som måltidsavslutter

- Hvorfor ikke avslutte den deilige nyttårsmiddagen med en espresso? Her er noen tips fra Friele til tilberedningen!
Av ct_admin
Publisert 27.12.2008 11:15

 

Espressoens hjemland er Italia, der den ble populær for over 100 år siden. De siste årene har den kruttsterke drikken fått mange norske fans. Du kan bruke den som en oppkvikker om morgenen eller som avslutning på et godt måltid.


Rask pressing

Espresso er mørk kaffe med en intens aroma og bittersøt smak. På toppen er det et fint gyllent skum som kalles crema. Betydningen av navnet espresso er å presse raskt igjennom, og det er det som er prinsippet for tilberedningen av espressokaffe.


Tips til tilberedning

Hver kopp skal inneholde maksimalt 0,4 dl drikk og lages av 7 g espressokaffe.
Espressokaffen bør være mørkbrent og fint malt.
Tilberedningen er basert på trykk, og det ideelle trykket er på 9 bar.
Vannets temperatur bør ligge mellom 92 og 96 grader C.
Riktig kontakttid mellom kaffe og vann er ca. 25 sekunder. Traktetiden kan en regulere selv, ved å regulere malingsgraden og å presse kaffen bedre sammen når den legges i filterholderen, ca. 15 kg trykk. Dette krever litt trening.

En riktig tilberedt espresso har et fint gyllent skum på toppen - crema. Den skal være kompakt og ha en jevn høyde på ca. 3- 4 mm over hele kaffens overflate.
Cremaen kan ha enkelte mørkere striper og også ørsmå bobler kan forekomme.
Skummet blir gradvis mørkere og forsvinner etter 3 - 4 minutter. Er du en av dem som liker å ha i sukker, skal dette flyte oppå cremaen en kort stund og deretter synke, mens cremaen slutter seg over.


Om illy

Selskapet er en av verdens ledende kaffeprodusenter. Kaffen produseres i Trieste i Italia, hvor selskapet gjennom 75 år har produsert og distribuert espressokaffe. På verdensbasis drikkes det rundt 6 millioner kopper illy kaffe om dagen. illy selges i 140 land, og er tilgjengelig i mer enn 50.000 anerkjente restauranter og kaffebarer. Selskapet har over 700 ansatte og omsetter for € 246 millioner. illy har i over 15 år kjøpt all sin råkaffe direkte fra kaffefarmene. Kaffen er av høyeste arabica-kvalitet, og hver enkelt kaffebønne kvalitetssjekkes nøye. illy har over lang tid bygget tette relasjoner med verdens beste kaffeprodusenter i Brasil, Sentral-Amerika, India og Afrika. For å sikre topp kvalitet og en bærekraftig produksjon, bidrar selskapet med utdanning og teknologi, i tillegg til å betale bøndene mer enn normal markedspris for råkaffen.

Pressemelding