Hanestad Skaar Nilsen og Grøntvedt laks2

Enda sunnere langs veien i Østerdalen

To av de mest besøkte spisestedene langs riksvei 3 i Østerdalen tilbyr nå enda sunnere veimat – etter at hjerte- og lungeforeningen (LHL) på Tynset har vært pådriver. Både på Taverna Alvdal og Hanestad Vertshus er det blitt gjort endringer i menyene det siste halve året – etter innspill fra Karl Morten Skaar Nilsen, som er nestleder i LHL Tynset.

Publisert

Karl Morten Skaar Nilsen i LHL Tynset (til venstre) har bidratt til et sunnere kosthold langs veien i Østerdalen. Her sammen med Thor Grøntvedt på Hanestad Vertshus, som akkurat har tilberedt et måltid med laks. (Foto: Morten Holt)

Han er tidligere kokkefaglærer og ernæringsutdannet, og fikk midler (156 000 kroner) til å gjennomføre det nasjonale pilotprosjektet, som har forankring i ”Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2007-2011”.

– Målet er at dette opplegget kan tas i bruk av andre lokallag av LHL landet rundt, slik at disse foreningen kan bidra i sine regioner, sier Skaar Nilsen.

Små justeringer – mye bedre

– Min kjepphest har alltid vært at det er viktigere med sunt og godt enn fint og flott, sier den pensjonerte læreren.

Prosjektet er finansiert med Extra-midler fra Helse og Rehabilitering. Thor Grøntvedt og Karl Morten Skaar Nilsen utenfor Hanestad Vertshus. (Foto: Morten Holt)

– Vi dytter et tonn med mat og drikke i gapet i løpet av et år. Det er klart det påvirker helsa di, og det er viktig at vi også tenker på hva vi spiser. Maten langs veien får ikke alltid like gode skussmål, og et av målene med dette prosjektet var også å finne ut om det er så ille som alle vil ha det til. Konklusjonen er at det er det ikke, men at det med små justeringer – og bedre utnyttelse av de tekniske hjelpemidlene, kan bli enda bedre de aller fleste steder, sier Karl Morten Skaar Nilsen, som har gått i bresjen for prosjektet ”Bedre kosthold langs veien”.

En helsegevinst

Det blir stadig satt søkelys på veimaten. Det finnes kåringer av forskjellige slag årlig for å bedre kvaliteten.

Håkon Ruud fra Maestro Storkjøkken demonstrerer den nye multipanna for kjøkkensjef på Taverna Alvdal, Mikael Rosenquist, Thor Grøntvedt fra Hanestad Vertshus og soussjef på Taverna Alvdal, Morten Øyen. (Foto: Karl Morten Skaar Nilsen)

– Vår overordnede mål var å øke kvaliteten, og da spesielt på middagsrettene som blir servert, slik at vi kan få en helsegevinst for dem som er avhengig av et bredt og variert tilbud. Det er mange som ikke tåler alle typer mat. Maten må også være sunn og trygg for dem som på en eller annen måte har behov for spesialkost. Et av våre mål var å få bort de tradisjonelle ”veikrorettene”, sier 65-åringen fra Tynset.

Tekniske hjelpemidler

I en lengre periode har han vært til stede på kjøkkenet på de to spisestedene, og forsøkt å stimulere til utvikling av retter som er ernæringsmessig gode. Samtidig er det også satt søkelys på kompetanse i form av bruk av ny teknologi, som vil gi kundene et bedre ernæringsmessig måltid.

Maestro Storkjøkken AS har vært en nyttig samarbeidspartner. Begge de to kjøkkenene har for eksempel lært å bruke seg Rationals kombidamper og Frima VCC multipanne på riktig måte.

Les mer om Frima Vario Cooking Center her

Glutenfritt

"

Sunt og delikat på Hanestad Vertshus. (Foto: Morten Holt)

– Personalet på begge stedene har vist både vilje, interesse og engasjement, og jeg tror vi nå har satt i gang en positiv prosess.

- Målet har vært å få vekk den tradis–jonelle ”veikromaten” fra menyene, sier nestleder i LHL Tynset, Karl Morten Skaar Nilsen. (Foto: Morten Holt)

- Begge de to serveringsstedene har aktivt gjort noe for å endre menyene. Nå håper vi at dette kan bringes videre – og ut av Østerdalen, sier Skaar Nilsen.

Både Taverna Alvdal og Vertshuset Hanestad kan i dag by på både varme og kalde vegetarretter, og begge serveringsstedene serverer nå glutenfrie retter.

Les hele saken i Horeca nummer 8 2010

Vil du bli abonnent på Horeca? Klikk her

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS