Du er her

En sikker vinner fra Gascogne

Vinøse venner av Norge - Domaine du Tariquet

Denne artikkelen er hentet fra Vinofil.no

Eventyret om Domaine du Tariquet startet da Pierre og Helene Grassa grunnla vinhuset i 1912. Før familien slo seg ned her var de innom både sirkus, bjørnetemming og jakten på lykken i ”the Big Apple” før de vendte nesten mot hjemlige trakter på landsbygden i Gascogne.

Tariquet eier 1200 hektar vinmarker

Tariquet eier 1200 hektar vinmarker

Gascogne ligger helt sør langt vest i Frankrike . Regionen grenser i sør mot Spania og Pyrenéene. Området her er nærmest uberørt. Selv om Bordeaux helt ut ved kysten, enda lenger vest, er Frankrikes mest besøkte by etter Bordeaux,  er det lite turister i denne regionen. Området er svært grønt, frodig og landlig. Det er relativt fuktig og blir ikke like varmt her som på den langt tørrere spanske siden av pyrenéene.

Det begynte opprinnelig med det gylne brennevinet  Armagnac hos Domaine du Tariquet. Den store suksessen tok vel aldri av som i Cognac.  Armagnac  forble en lillebror i det markedet. Selv om dagens utgave gir fruktige og elegante toner i brennevinet. Etter en vinkonkurranse  i Montpellier i Frankrike  på 80-tallet så de første flaskene med frisk og saftig svakhvitvin dagens lys. I Norge var det denne vinstilen som flyttet halvtørre tyske viner fra salgsstatistikkene på 1990 tallet. Fruktige tørre hvitviner til gunstige priser. Norge ble tatt med storm og Tariquet ble en sann Norgesvenn.

Brødrene Armin og Remy Grassa, som i dag eier og driver eiendommen, er tredje generasjon hos Tariquet. Sammen er de gode representanter for den unge generasjonen av vinmakere som er opptatt av å ta vare på naturen og å drive bærekraftig jordbruk. Deres filosofi er å lage vin i balanse med naturen. Vinmarkene dyrkes etter lutte raisonné-prinsippet, noe som betyr at de er forsiktige med hva de bruker i behandlingen av vinmarkene så vel som i produksjonen av vinen. De er den største familieeide, enkeltbesitter av vinmark i én region i hele Frankrike med sine 1200 hektar. Brødrene Grassa føler det har et  har s tortmiljøansvar like fullt som et moralsk ansvar. Det er ikke billig å ha  så stpr økologisk vinmark. Erfaringene så langt er at vinmarken som drives økologisk krever rundt 30% høyere pris på vinen for at det skal være mulig å drive den lønnsomt. Brødrene Grassa  vil ligge i forkant og mener det trengs en modning i markedet før det lar seg gjøre å selge vinene til denne prisen. I dag overlevererer brødrene på forholdet pris og kvalitet.  I Gascogne er det såpass fuktig og vanskelige naturgitte forhold for økologisk drift at de velger å stegvis å legge om sine vinmarker. Hos Tariquet bruker de blant annet mye mindre kobber i vinmarkene enn det som er tillatt innenfor økologisk dyrkning og de har redusert bruken av svovel (sulfitt) betydelig.  I Gascogne er det mange som oppfatter at en reduktiv karakter på vinene er områdetypisk. Hos Tariquet mener de dette er feil og at det skyldes høye avlinger og for høy svovelbruk

Den rene friske smaken som Tariquet er kjent for kommer ikke av seg selv. Ved å bruke naturlig kompost og gress mellom vinrankene gies et mikroklima med stort biologisk mangfold. Tariquet har investert i et renseanlegg som resirkulerer alt vann fra drift og produksjon og som dermed ikke forstyrrer det lokale økosystemet. For å få så ferske og friske viner som mulig har de kjøpt transporterbare, lufttette kjøletanker som plasseres i vinmarken under innhøsting. Slik bevarer de den rene, friske frukten de lokale druene i regionen er så kjent for.  Brødrene Armin og Remy Grassa hviler ikke på sine laurbær, men ivrer på å lage bedre vin som mulig hvert år.   Vi som følger brødrene Grassa tett ved å smake deres viner konkluderer med at de aldri har laget bedre viner enn nå.
Tariquet panorama vignes (2)

 

3506306
Tariquet Chardonnay 2015
Lys gulgrønn farge. Gult eple, sitrus og lime på duft. Saftig og fruktig utgave med moderat syrlighet og god fylde. En flott publikumsfrier med bare 2 g/l sukker Passer til: Fisk, skalldyr. kr 414,50 (basis)
86 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

3190806
Tariquet 2016
Lys grønngul farge. Stikkelsbær, urter og sitrus på duft. Fruktig aromabilde med flott syrlighet. En sikker og stabil boksvin i Norge. Luft gjerne i en dekanter før bruk.
kr 359,90 (basis)
86 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

5953801
Ch. du Tariquet Les Dernières Grives 2012
Middels gyllen farge. Appelsinskall, fiken og krydder på duft. Delikat og flott dessertvin som er passer ypperlig til foie gras, blåmugg ost. Ukjent perle fra Tariquet. Passer til: Dessert, kake, frukt.
kr 239,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

5974601
Tariquet Chardonnay 2016
Lys gulgrønn farge. Fruktdrevet gul frukt, sitrus og eple på duft. Balansert fruktighet og syrlighet. God matvin. Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 139,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

4410401
Dom. du Tariquet Le Rosé 2016
Lys lakserosa farge. Røde bær, sitrus og fruktdrevet utgang. Litt tuttifrutti, men litt luft fungerer vinen flott. Fin syrlighet og lengde.  Passer til: Skalldyr, aperitif.
kr 125,- (test)
86 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

3058301
Dom. du Tariquet Classic 2016
Lys gulgrønn farge. Fruktdrevet sitrus og urter på duft. Fruktig anslag med markert syrlighet. Lang fruktig ettersmak. Klassisk og god fra Grassa familien Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. kr 109,90 (basis)
86 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

9998601
Tariquet Bas-Armagnac Folle Blanche
Armagnac. Blank farge. Fruktdrevet lukt/smak av eple, krydder og appelsinskall. Server avkjølt. Lang ettersmak. 45% alkohol Passer til: Aperitiff/avec.
kr 429,90 (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

264201
Tariquet L´Armagnac du Centenaire
Armagnac. Gyllen farge. Fruktdrevet anslag av sitrusfrukt, gul frukt og vanilje. Konsentrert, fyldig smak med lang ettersmak og dypde. Delikat og flott. Laget av en helt spesiell blend i forbindelse med Tariquets 100 års jubileum. Dett er en blend på Baco, Ugni Blanc, Folle Blanche og Plant de Graisse fra ulike årganger. 53% alkohol  Passer til: Avec/Meditasjon
kr 1 499,- (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 8.juli 2017

Kilde: Magasinet Vinofil