Du er her

En kvinnelig kokk kan bli historisk

Norge har aldri hatt kvinnelig norsk Bocuse d’Or-deltaker. Noen har prøvd seg, men gutta har vært best. Hva er årsaken?
Av Morten Holt
Publisert 29.11.2016 01:00

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 7/2016.

Gjennom Bocuse d’Or-historien har bare en eneste kvinne klart å vinne konkurransen; Lea Linster for Luxembourg i 1989. Til opplysning endte forresten Eyvind Hellstrøm på femteplass i den Bocuse d’Or-utgaven.

Opp gjennom årene kan du nesten telle antall kvinner, som har deltatt i konkurransen, på en hånd. Neste års utgave i januar er likedan – bortsett fra Latin-Amerika da. De to beste, deltakerne fra Brasil og Uruguay – og som er kvalifisert for Lyon, er begge kvinner.

Vi tør påstå at 98 prosent av de kokkene i Norge som markerer seg, er mannfolk. Hvorfor? Er det konkurranseinstinktet som styrer? Liker damene best å gjemme seg på kjøkkenet, og lage god mat uten at alle må vite det?

Vi vet jo at det finnes mange svært gode kvinnelige kokker i Norge. Derfor var det ekstra moro at Reneé Fagerhøi gikk av med seieren i Top Chef på TV2 tidligere i år.

Historisk sett er det mor, bestemor og oldemor som har laget maten. Det er sjelden du hører om bestefars kjøttkaker.

– For å redusere barrierene og snakke om Bocuse d’Or på kvinnenes premisser, har tre svært erfarne og dyktige kvinnelige kokker sagt seg villig til å svare på og gi råd til damer som kan tenke seg å være med, sier daglig leder for Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig.

Så derfor skulle alt skulle til rette. Hopp i det nå, jenter. Gjør et forsøk på å bli Norges første kvinne i Bocuse d’Or! For melder du ditt kandidatur til Årets kokk 2017 (som du kan lese mer om på side 16 i denne utgaven), og skulle klare å vinne – så blir du historisk.

Morten Holt
Redaktør

Les mer om Horeca 7/2016 her


Horeca kommer ut sju ganger i året, og er bransjens klart ledende ledertidsskrift - uunnværlig for proffene som ønsker å oppdatere seg på feltene organisasjon, ledelse, drift og konsept.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

Her får du et innblikk i hva vi skriver om


 

Nøkkelord