Du er her

Ellingsen er den nye bondelagskokken

Halvard Ellingsen (32) fra Vesterålen er ny «Bondelagskokk». Han mottok utmerkelsen under finalen til det Det Norske Måltid i Stavanger fredag kveld. Ellingsen har planer om å åpne Kvitnes Gård i Hadsel kommune for å drive restaurant og overnatting.
Av Morten Holt
Publisert 12.01.2019 10:30


Halvar Ellingsen mottok utmerkelsen på Det Norske Måltids tilstelning i Stavanger fredag 11. januar 2019. (Foto: Det Norske Måltid)

Årets jury, kokkene Even Ramsvik, Mette Evensen og Jørn Lie i tillegg til bondelagsleder Lars Petter Bartnes, var enstemmig i sin innstilling av Halvar Ellingsen fra Sigerfjord i Vesterålen.

Ønsker tett samarbeid med bønder


Halvar Ellingsen. (Foto:  Anne C. Wangberg)

Vesterålingen bestemte seg allerede som seksåring for å bli kokk. I 2009, 23 år gammel, gikk han helt til topps i NM i kokkekunst, som en av tidenes yngste vinnere. Samme år, fra 2009 til 2015, var han en del av det norske kokkelandslaget. Halvar flyttet tilbake til Nord-Norge for tre år siden der han driver eget cateringfirma.

Den nye bondelagskokken har noen klare mål for hvordan han vil bruke stipendet på 100 000 kroner.

Vil åpne Kvitnes Gård som restaurant og overnattingssted

– Jeg har en ambisjon om å få åpnet Kvitnes Gård  i Hadsel kommune for å drive restaurant og overnatting. Gården ble bygd av min tipp-tipp-oldefar, og både bestefaren og faren min drev med sau. Nærheten til å produsere mat og et tett samarbeid med bønder er viktig for meg som kokk. Maten kommer til å være dypt forankret i råvarene og historien til regionen vår, sier Ellingsen.

Unik og ekte kokkestil

I begrunnelsen vektla de blant annet Ellingsens unike og ekte kokkestil.

«Årets Bondelagskokk har jobbet ved noen av landets beste restauranter, han lever tett på bondeyrket og har et nært samarbeid med bønder. Han har en ujålete og rustikk kokkestil og et stort engasjement for faget. Han utfordrer og skaper stadig nye kulinariske opplevelser».

– Ellingsen har en imponerende faglig bakgrunn, blant annet fra kokkelandslaget. Råvarer av høy kvalitet har alltid vært viktig for han enten de kommer fra jord, hav eller fjøs. Han lever på gård og er dermed tett på bondelivet, noe som gir årets Bondelagskokk en ekstra dimensjon, sier Lars Petter Bartnes i en pressemelding.

I tillegg til Ellingsen var to andre sterke kandidater nominert; Thomas Valø fra Buøy Gård på Buøya nord på Trøndelagskysten og Fredric Klev, kjøkkensjef og medeier i Sellanraa Bok & Bar i Trondheim.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Faktaboks

Disse har vært «bondelagskokk»

2019 –>: Hallvar Ellingsen

2017-2018: Nils Henning Nesje, Mat med hjerte, Kokkegruppen Chefs Dinners Norge, Møre og Romsdal.

2015-2016: Karla Linhave Siverts, Smalhans, Oslo.

2013-2014: Bodil Fjellestad Eikrem, Gloppen Hotell, Sogn og Fjordane.

2011-2012: Kurt Sverre Øraas, Restaurant Curtisen, Halden, Østfold.

2010: Jørn Lie, Gamle Raadhus og Vaaghals, Oslo.

2009: Inge Johnsen. Liantunet, Trondheim, Sør-Trøndelag

2007-2008: Mikael Forselius, Røros Hotell, Sør-Trøndelag.

2006: Hanne Frosta, Hanne på Høyden, Bergen, Hordaland.

2005: Charlotte Omsted Mohn. Opaker Gård, Kirkenær, Hedmark,

2004: Harald Berger. Oro, Oslo.

2003: Ingvild Skorpen Bøge, Spisekroken, Bergen, Hordaland.