Du er her

Det Norske Måltids hederspris til Morten Schakenda

Fredag kveld var det storstilt galla for Det Norske Måltid 2017. Morten Schakenda ble tildelt «Årets hederspris».
Av Morten Holt
Publisert 13.01.2018 00:12


Morten Schakenda ble tildelt «Årets hederspris».under Det Norske Måltid av Arne Brimi. (Foto: Frode Kristensen)

Overrekkelsen ble gjort av «sambygdingen» og tidligere hedersprisvinner Arne Brimi (i 2012), men ingen av dem var til stede under utdelingen, så det hele fant sted på storskjerm. Fjorårsvinner Wenche Andersen sto for utdelinen på scenen i Stavanger.

Juryens begrunnelse


Morten Schakenda. (Foto: Alexander Benjaminsen/Gastronomiske Festdager)

Dette skriver juryen i sin begrunnelse: Årets vinner utøver sitt fag med kompromissløs kvalitet i alle ledd. Han har i en årrekke formidlet sin gastronomiske kunnskap og matglede til profesjonelle og andre matinteresserte, i Norge og i store deler av verden. Schakenda har i godt voksen alder tilegnet seg ny fagkunnskap og driver i dag en av landets mest kjente håndverksbedrifter innen dette faget. Han har et ukuelig pågangsmot og fremstår med sine sterke verdier som en virkelig bauta og inspirator innenfor måltidsbransjen. Vinneren har skrevet en rekke bøker innen sitt nye fag. Årets vinner fikk i 2017 Møllerens inspirasjonspris og for sin rolle som ambassadør i bruken av korn- og melbaserte produkter.

Bakeriet i Lom

Etter utdannelse på skoleskipet MS Gann, arbeidet han på Ulstein Hotell. Videre var han ansatt ved  Gastronomisk Institutt (GI) i Stavanger i åtte år, der han var leder ved instituttet de siste to årene.

Han debuterte på det norske kokkelandslaget i 1997. Schakenda har også bakgrunn fra atatelle i Oslo, Jans Mat og Vinhus i Stacanger, Terra Restaurant, D'Artagnan, og Holmenkollen Restaurant, men aller mest kjent har han blitt for Bakeriet i Lom.

Disse har vunnet hedersprisen i Det Norske Måltid

2017: Morten Schakenda

2016: Wenche Andersen

2015: Astri Riddervold

2014: Bodil Nordjorde

2013: Arne Brimi

2012: Halvor Heuch

2011: Ingrid Espelid Hovig

Her kan du se alle vinnerne av Det Norske Måltid 2017

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Faktaboks

Det Norske Måltid

Det Norske Måltid startet i 2008, og regnes nå som en av landets viktigste matpriser.

Målet er å skape et utstillingsvindu for norske råvarer og å jobbe for økt markedsføring, næringsutvikling og bærekraftig produksjon.

Ipax Mat tok i 2014 over Det Norske Måltid.

Det Norske Måltid arrangeres for 10. gang 12. januar 2018.

Les mer på Detnorskemaltid.no