Du er her

Det beste på årevis fra Vinmonopolet

Det summet i smakerommet på Vinmonopolets hovedkontor i Akersgaten.

Denne artikkelen er hentet fra Vinofil.no

Det var en begeistret stemning under presentasjonen av nyhetene som ble lansert fredag 1.september. Denne gangen overgikk Vinmonopolet seg selv.  Det er bare å la seg imponere. Gratulerer så mye!


Alle flasker smakes blindt på pressesmakingene Foto Svein Lindin

Under nyhetsslippet ble det lansert vin i flere ulike kategorier.  Intensjonen til Vinmonopolets produktsjefer er blitt markant tydeligere og mer presis enn tidligere. I kategorien bredde og trend var  vulkansk hvitvin fra De lipariske øyer, Santorini og Azorene satsingen.  For vininteresserte var samtlige viner en innertier både på kvalitet og pris. Den store nyheten var verdenslansering av Tysklands grosses gewächs viner, som har første tillatte salgsdato 1.september.  2016 årgangen viser seg svært godt frem med sin kjølige, delikate og sublime stil.

Den store åpenbaringen er definitivt utvalget fra Napa og Oregon i USA.  Det har lenge vært fokus på de amerikanske vinene fra produktsjefene. De ønsker seg viner med lavere alkohol med mer balanse og mindre eik enn normalen fra USA. De har lykkes svært godt.  Det kommer dessverre altfor få flasker kontra etterspørselen som er.  Jeg kan love at Norge fort vil gå tom for de beste. Vinene fra Corison, Broc Cellars, Matthiasson, Corison, Evening land, Eyrie og Lioco er verdt å holde oppsikt på når nye forsyninger kommer.  Jeg har tro på at Norge vil få større allokeringer i fremtiden, om ikke prisene tar av i amerikansk ånd.  Et lite tips er å være våken for andre drueblandinger fra USA  enn Pinot Noir og Chardonnay. Prisen på disse druene har gått i været de siste årene og vinmakere gjør stadige bedre viner med andre druesorter.

1253 varelinjer er lansert. Det største nyhetsslippet noensinne i Vinmonopolet. Polet på sin side gjør en glimrende jobb med innkjøp til basislisten og partikjøp.  Det er åpenbart at det jobbes hardt i kulissene for å gjøre Vinmonopolet bedre.  Jeg smaker og sanser det.  For meg  meg som sitter som en vinøs  paneldeltager på disse smakingene var denne den desidert beste jeg har opplevd på årevis. Uten tvil.  Nyhetsmakingen foregår blindt og alle vinene i basis og partiutvalget blir presentert først.  Vinene som lanseres i testutvalget etterpå.  De utvelges av vinimportørene selv holder i kjent stil en kommersiell og pregløs stil. Unntaket er hva som lanseres i bestillingsutvalget.  Selv om det finnes unntak i testutvalget er det meste preget av høye restsukkernivåer og syntetiske smaker. Vinmonopolet har gjort et sjakktrekk ved å la sine lanseringer komme frem tidlig. Resultat viser seg klart. Vinmonopolet jobber nå bedre internt og får vise frem sitt vinøse arbeide på en rettferdig måte.

 

9714401
Joseph Phelps Freestone Pinot Noir 2014
Fra California, Usa
Lys blålilla farge. Bringebær, rødfrukt og florale toner på duft. Klassisk god,  med flott syrlighet og balanserte tanniner. Mye vin for pengene
kr 349,- (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

7758301
Evening Land Seven Springs Gamay Noir 2015
Fra Oregon, Usa
Lys blålilla farge. Bringebær, plomme og florale toner på duft. Sval, elegant fruktighet og og moderate tanniner. Knallpris kontra kvalitet.
kr 299,90 (basis)
89 poeng (terningkast 6)
California House AS

7863201
LIOCO Valdiguie Lolonis Redwood Valley 2015
Fra California, Usa
Lys blålilla farge. Plomme, rød ebær og  kyddertoner på duft. Sval og flott fruktighet med lang ettersmak og moderate tanniner. God matvin!
kr 298,80 (parti)
90 poeng (terningkast 6)
Garage d’Or AS

7854801
Broc Vine Valdiguié 2015
Fra California, Usa
Lys blålilla farge. Røde bær, krydder og florale toner på duft.  Elegant vin med balansert syrlighet og lengde. Luft gjerne før servering.
kr 284,80 (parti)
88 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

7758201
Horst Sauer Escherndorf am Lumpen 1655 Silvaner GG Trocken 2015
Fra Franken, Tyskland
Lys grønngul farge.  Sitrus, blomst og eple på duft. Konsentrert fruktighet og florale toner i anslaget. Rett og slett nydelig.
kr 349,- (parti)
93 poeng (terningkast 6)
Terroir AS

7862201
Von Winning Riesling Kieslberg GG 2016
Fra Pfalz, Tyskland
Lys grønngul farge. Eple, mineraler og sitrus på duft. Konsentrert, fyldig med lang ettersmak.
kr 379,90 (parti)
90 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

7772701
Santo Santorini Assyrtiko Reserve 2015
Fra Santorini, Hellas
Middels gyllen farge.  Rik fedmefull duft av voks og krydder. Røk og mineraler i anslaget. Flott syrlighet og fruktighet. Noe fatpreget. Fatpreget
kr 229,90 (parti)
86 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS

1264401
Gaia Thalassitis Oak Fermented 2015
Fra Nemea, Hellas
Middels grønngul farge. Røk, mineralsk, sitrus på duft. Konsentrert flott matvin. Moden flott fruktighet Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 225,- (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

3905601
Caravaglio Occhio de Terra Salina 2016
Fra Sicilia, Italia
Middels grønngul farge. Aromatisk, frisk eple og sitrus og flint. Flott syrlighet og balansert fruktighet.
kr 209,90 (basis)
87 poeng (terningkast 5)
NON DOS AS

7754101
Virgona Salina Bianco 2016
Fra Sicilia, Italia
Lys grønngul farge. Gul frukt, aprikos og pepper på duft. Mineralsk aromabilde med røk  og lang ettersmak. God matvin
kr 183,80 (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Podium Wines AS

7849901
Lantieri Malvasia Bianco Secco 2016
Fra Sicilia, Italia
Lys grønngul farge. Druepreget på duft. Krydder og moden gul frukt på smak. Spesiell, men verdt å prøve.
kr 209,- (parti)
88 poeng (terningkast 6)
Tramontane AS

7764501
Verdelho O Original 2016
Fra Azorene, Portugal
Lys grønngul farge. Eple, pære og sitrus på duft. Lett fruktig stil . Saltaktig urtetpreget finish
kr 249,- (parti)
88 poeng (terningkast 6)
ProCura

Kilde: Magasinet Vinofil