Du er her

Blossa - ferdig gløgg fra Sverige

Blossa er basert på gamle, hemmelige oppskrifter fra slutten av 1800-tallet og har vært i produksjon sid­en 1917. Gløggen lages med utvalgte krydder og frukttilsetninger og lagres blant annet på lagres cognac- og romfat.
Av ct_admin
Publisert 30.10.2013 04:30

Går vi riktig langt tilbake var det vanlig å krydre og sukre vin, rett og slett for å øke holdbarheten, og i middelalderen var både alkohol og krydder regnet som medisin. En varmende og krydret gløgg er en kjærkommen drikk i vårt klima og dens sødme og krydder har gjort den til en naturlig del av både adventstiden og romjulen.

Gløgg trenger slett ikke være så søt som tomtegløggen, ei heller må den fylles med rosiner og mandler med mindre du er veldig glad i det. En god gløgg skal lages med ekte krydder og urter og baseres på vin, hetvin eller brennevin av god kvalitet.


Gamle, hemmelige oppskrifter

Blossa er basert på gamle, hemmelige oppskrifter fra slutten av 1800-tallet og har vært i produksjon sid­en 1917. Gløggen lages med utvalgte krydder og frukttilsetninger og lagres blant annet på lagres cognac- og romfat. Blossa kan gjerne serveres varm eller romtemperert, men den smaker også godt kald med et par isbiter. Blossa har i dag tre gløgg på det norske markedet. Bak Blossa finner vi den anerkjente masterblenderen Åsa Orsvarn. Hun har laget gløgg drøye to tiår og kan sine krydder.


Blossa med godt følge

Server gjerne Blossa med pepperkaker og blåskimmelost. Vi har etter hvert fått en rekke gode nordiske produsenter av ost. Velg gjerne en kortreist ost som for eksempel norske Kraftkar fra Tingvoll, men Blossa går også godt til klassisk juleost som Stilton. Prøv gjerne å marinere litt ost i gløgg og du har et spennende alternativ.


Blossa 13

Blossas årgangsgløgg er både tradisjonell og trendy og svært ulik fra år til år. Gløggen ble laget for første gang i 2003. Siden den gang har den vært laget med smaker som multer, ingefær, tyt­tebær og safran og inspirasjon fra land som Japan og El Salvador. Ikke bare er flasken et lite klenodium i seg selv, i år vakkert designet med inspi­rasjon fra de svenske trehestene fra Dalarna.

I år får vi heller ikke vite noe om hvilke krydder, frukter og bær som skjuler seg i flasken og Blossa er tilbake til sitt hemmelige utgangspunkt. Først 13. desember får vi vite hva som er utgangspunktet til rognebærfargede Blossa 13, med mindre du kan klare å finne smakene selv.


Blossa Vingløgg

Vingløggen er basert på en forholdsvis nøytral rødvin, men er litt forsterket med hetvin og tradisjonelt krydret med blant annet kardemomme, nellik og appelsin. Gløggen er Blossas bestselger, og er en tradisjonell og juleduftene dyp rubinrød gløgg. Til tross for sødmen er den imidlertid svært frisk og balansert og et ypperlig valg til fruktkaker og modne oster.


Blossa Alkoholfri Gløgg

En ferdigblandet Blossa finnes både med og uten alkohol. Blossa er en klassisk, saftig og bærpreget julegløgg med ren blårød farge. Den er mildt krydret, delikat og sødmefull. Gløggen passer til alle julens småkaker, men selvfølgelig spesielt godt til pepperkakene.

Blossa 13: 140 kroner (tilgjengelig fra 1. november)

Blossa Alkoholfri Gløgg: 50 kroner (75 cl)

Blossa Vingløgg Aromatisert svakvin: 100 kroner (75 cl)

Nettside: Interbev.no