Renee Fagerhøi er Norges første Top Chef. (Printscreen)

Ble Norges første Top Chef

Kalas & Canastas kjøkkensjef Renee B. Fagerhøi vant den første norske utgaven av Top Chef – etter å ha slått Halvar Ellingsen 4-3 i en nervepirrende finale.

Publisert
Alle deltakerne og dommerne i Top Chef 2016. (Foto: Top Chef/TV2)

– Denne konkurransen har vært både fysisk og psykisk utmattende. Hadde aldri trodd jeg skulle vinne, men nå føler jeg meg helt uovervinnelig, uttalte en glad Fagerhøi etter seieren.

Renee B. Fagerhøi sammen med Thomas J.Borgan. (Foto: Morten Holt)

Og utmattende og særdeles spennende var det! Ellingsen ledet nemlig 3-0 i finalen, men deretter plukket trønderkokken Fagerhøi resten av poengene, og gikk seirende ut av Norges første utgave av Top Chef.

Garvede finalister

Renee B. Fagerhøi har også flere sterke plasseringer fra NM (bronse fra både 2013 og 2014). Hun vant også sølv i Årets Grønne Kokk under Smak 2014. Fagerhøi arbeider nå på Kalas & Canasta i Trondheim, som inngår i samme konsern der Bocuse d’Or-deltaker Christopher W. Davidsen er konsernkjøkkensjef. Hun føyer seg inn i rekken av suksessfulle trøndere i bransjen de siste månedene. Nylig ble Heidi Bjerkan kåret til Årets kjøkkensjef og Roar Hildonen fikk hedersbetegnelsen Årets restauratør.

Også den andre finalisten, Halvar Ellingsen, er en meget garvet kokk, med flere andre sterke prestasjoner i konkurranser. I 2009 vant han NM i kokkekunst. Han er nå soussjef på Palace Grill i Oslo.

Meget sterke finalister

Renee B. Fagerhøi i aksjon i en tidligere utgave av NM i kokkekunst. (Foto: Morten Holt)

I semifinalen forrige mandag forsvant Aymara-kokken Kim Daniel Mikalsen, og dermed ble det Ellingsen og Fagerhøi som endte i den avgjørende duellen i finalen.

– Masse fint håndverk og mange særdeles gode smaker, sa Tom Victor Gausdal etter å ha smakt rettene.

– Mange av deltakerne har hevet seg veldig utover i konkurransen. Dette er svært dyktige fagfolk, sa Bent Stiansen.

– Takk for en fantastisk festmeny, sa gjestedommer Rasmus Kofoed.

Femretters meny

I finalen skulle de to servere en femretters meny, og de to fikk også velge en commis blant de andre 10 deltakerne som hadde røket ut tidligere.

Halvar Ellingsen ble nummer to i Top Chef 2016 - etter en jevn finale. (Foto: NKL/arkiv)

Ellingsen valgte «bronsevinner» Kim Daniel Mikalsen, mens Fagerhøi valgte Morten Klever.

Rett én skulle bestå av artisjokker, rett to av østers, rett tre kamskjell, rett fire og hovedrett av lam, samt rett fem, en valgfri dessert.

Ellingsen gikk inn i finalen med et poeng som vinner av semifinalen. Deretter fikk de et poeng for hver rett som de vant, samt at en av dem fikk et poeng for totalen.

Ellingsen fortsatte å plukke poeng både for østersretten og artisjokkretten, men så var det slutt. Fagerhøi vant poengene både for kamskjellretten, lammeretten og desserten, og fikk også det avgjørende poenget da dommerne skulle bedømme total- og helhetsinntrykket. Dermed ble det 4-3 til Reneé B. Fagerhøi.

Renee Fagerhøi er kjøkkensjef på Kalas & Canasta. (Foto: Vega Ebbersten)

250 000 kroner til vinneren

I tillegg til prestisje, heder og ære, får også vinneren av konkurransen 250 000 kroner, samt en boklansering.

Konkurransen på TV2 startet i januar, og er den norske versjonen av den amerikanske kokkeserien med samme navn.

I løpet av de siste ukene har 12 av landets aller beste kokker konkurrert mot hverandre i ulike kulinariske oppgaver. Totalt har det vært 10 TV-programmer, alle sendt på mandager.

Dommere

De tre dommerne i konkurransen har vært Bent Stiansen (52), Tom Victor Gausdal (39) og Lise Finckenhagen (39). I finalen var dessuten Rasmus Kofoed også dommer.

Kofoed er den eneste som har både gull, sølv og bronse i Bocuse d’Or, og ble i februar i år den første danske kjøkkensjefen med tre stjerner i Guide Michelin. Han står nemlig bak restauranten Geranium.