Du er her

Besøk Landbrukskvartalet i Oslo sentrum

Dyrk nabolaget! er en møteplass i Landbrukskvartalet på Grønland i Oslo for alle som er interessert i gode nabolag, grønn byutvikling, urban dyrking og bærekraftig matproduksjon.
Av Morten Holt
Publisert 27.04.2017 06:02

Vil du lære om matdyrking på balkongen, få hagetips av eksperter, være med på klesmarked og NM i bondesjakk – og samtidig få vite mer om planene for Landbrukskvartalet på Grønland? Bli med på fagseminar og nabolagsfestivalen Dyrk nabolaget! i helgen.

For første gang inviteres folk inn til Landbrukskvartalet, et område som skal bli et av Oslos nye, grønne byrom. Bak arrangementet fredag 28. og lørdag 29. april står trioen Norges Bondelag, Aspelin Ramm og Vedal, som sammen har ansvaret for utbyggingen.

Bondens Marked 

– Vi byfolk bor tett, og flere og flere av oss ønsker å putte grønne verdier inn i boligen vår, i blomsterkassen på balkongen og i parken. For å gjøre dette trenger vi jord og frø, og ikke minst kunnskap. Med helgens arrangement ønsker vi å invitere til en felles møteplass, hvor man kan utveksle erfaringer og kanskje få et ekspertråd eller to, sier markedsdirektør i Aspelin Ramm, Sverre Landmark.

Under Dyrk nabolaget! kan du handle lokalmat på Bondens Marked, og blant annet lære hvordan du kan dyrke i bøtte og få gartnertips. Det blir salg av kvalitetsjord til bybønder, du kan lære å lage blomsterpotte av avispapir og lommebok av melkekartonger. I tillegg blir det klesmarked, NM i bondesjakk, og for de minste venter potetløp, snekreaktiviteter og frøsåing.

Byutvikling


Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag. (Foto: Finn Ståle Felberg).

Landbrukskvartalet på Grønland forvalter en stor del av Oslos meierihistorie. Her har det vært meieridrift siden 1912 med aktiviteter som melkemottak, flasketapperi, smørkjerning og melkeutsalg. Nærheten til matproduksjon og dyrking av jorda vil være en tydelig del av profilen for fremtidens Landbrukskvartal.

– Vår visjon er at dette skal bli byens grønne kvartal som vi åpner opp og inviterer byens befolkning inn til. Vi skal ha en tydelig miljøprofil og folk skal merke at de kommer nærmere landbruket når de tar turen hit, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge.  

Norges Bondelag eier kvartalet og har sammen med mange andre bondeorganisasjoner sitt tilholdssted i Landbrukskvartalet.

Programmet

Fredag 28. april - Fagseminarer

16.00 -18.00: Levende matjord, med Bybonden og VitalAnalyse (Hollendergata 5 hos Norges Bondelag).

16.00 – 18.00: Grønnere Grønland: Informasjon om områdeløftet for Grønland. Landbrukskvartalet skal utvikles – hva er planene? Presentasjon av huset og leietagerne (Schweigaardsgate 34c).

18.00 – 01.00: Fredagspils og nabolagsfest (Schweigaardsgate 34c).

Lørdag 29. april – Markedsdag

11.00 – 16.00: Bondens marked, plantesalg, løssalg av jord, klesmarked, NabolagsMesterskap (NM) i bondesjakk og aktiviteter for hele familien.  

Fullt program finner du her eller på Landbrukskvartalet.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

 

 

 

Faktaboks

Dyrk nabolaget!

Arrangementet er en møteplass for alle som er interessert i grønn byutvikling, et godt nabolag, urban dyrking og bærekraftig mat.

Under helgens arrangement vil du møte aktører som Norges Bondelag v/ Oslo Bybondelag og Bybonden, Norsk Gartnerforbund, Nabolagshager, Greenhouse Oslo, Råjuice, Oslo World Music Festival, Grønn Vekst, Oikos - Økologisk Norge, Røde Kors Secondhand, Makers'Hub Oslo, Biodynamisk Forening, Gamle Oslo Delikatesse, Landbrukskvartalet utvikling og Transborder Studio, Refugee Greenspace Initiative, Bygdøy Kongsgård, Tåsen Microgreens, DeHaes gartneri, Kompass og co, Geitemyra birøkterlag og On Earth.

Landbrukskvartalet

Landbrukskvartalet skal utvikles til å bli en viktig del av byen der det går an å leve, bo, jobbe og leke. På sikt skal det bygges både boliger og næringsbygg samtidig som det satses på grønne lunger og tak, hager og veksthus.  Her skal folk leve på en bærekraftig, miljøvennlig og energieffektiv måte.

Landbrukskvartalets ide bygger på arven fra meieritida. Framveksten av urban matkultur med fokus på gode råvarer og aktiviteter knyttet til mat. Et voksende fokus på bioprodukter og landbrukets rolle i det grønne skiftet.

Landbrukskvartalet Utvikling AS eies av Norges Bondelag, Vedal Utvikling og Aspelin Ramm

Les mer på Landbrukskvartalet.no