Horecanytt

Fra commis til sjefsrolle

Ørjan Johannessen var commis for Geir Skeie da han vant Bocuse d’Or Europe 2008 i Stavanger i 2008. Nå er det han selv som står i sentrum når Bocuse d’Or Europe 2012 arrangeres i Brüssel 20. og 21. mars.

Ørjan Johannessen forsvarer de norske fargene i Bocuse d`Or Europe 2012. (Foto: Morten Holt)

Siden commisdeltakelsen sommeren 2008 har Johannessen selv vunnet NM i kokkekunst i Trondheim i 2010, og deretter Årets Kokk på Smak 2011, noe som kvalifiserte han til norsk deltaker i Bocuse d’Or Europe – og forhåpentligvis også til Bocuse d’Or i Lyon i 2013.

Selv har han med seg Julie Ekse Jenssen, som arbeider hos tidligere Bocuse d’Or-deltaker Sven Erik Renaa (Renaa Restauranter i Stavanger), som commis. Hun tok fagbrevet i 2011.

Samtidig er Odd Ivar Solvold coach. Solvold, som selv har en bronsemedalje fra Bocuse d’Or i 1999, hadde samme rolle da Geir Skeie vant sine to Bocuse d’Or-seire i 2009 og 2009.

Nummer to andre dag

Ørjan Johannessen og commis Julie Ekse Jenssen i treningskjøkkenet i Sandefjord. (Foto: Privat)

Johannessen, opprinnelig fra Bekkjarvik på Austevoll, skal konkurrere som nummer 12 i Brüssel, og som andremann den andre dagen (onsdag 21. mars).

Det er en helt utmerket ”startposisjon”i konkurransen, og i tillegg har Johannessen land som Polen og Bulgaria før og etter seg, begge land med heller dårlige resultater å vise til i konkurransen.

– Jeg er storfornøyd trekningen. Startposisjonen er helt perfekt, sier Johannessen.

Danmark starter som nummer fire andre dag, mens to av de andre hardeste konkurrentene, Frankrike og Sverige, begge skal i aksjon den første dagen.

Kylling og sjøtunge

Label Rouge kylling og sjøtunge er valgt ut som hovedråvarene til konkurransen.

Ørjan Johannessen (til høyre) og Geir Skeie i aksjon under Bocuse d'Or Europe i Stavanger, som Skeie vant med god assistanse av commis Johannessen. (Foto: Morten Holt)

Tidlig i januar var Johannessen, Ekse Jenssen og resten av teamet på plass i Sandefjord og i gang med treningen. Nå arbeids det for fullt frem til 12. mars. Da er det avreise til Belgia.

Den europeiske finalen er et mål i seg selv, men også uttak til Bocuse d’Or i Lyon i 2013. De 12 beste europeiske nasjonene går videre til ”verdensfinalen”, der 24 nasjoner deltar.

Men Norge er blant forhåndsfavorittene, og har i de fire siste gangene i Bocuse d’Or endt på pallen hver eneste gang; gull i 2008 og 2009, sølv i 2010 og bronse i 2011.

Bocuse d’Or 1987-2011

Her er medaljevinnerne i Bocuse d’Or og Bocuse d’Or Europe siden starten i 1987.
1987:
Gull: Jacky Freon, Frankrike
Sølv: Michel Addons, Belgia
Bronse: Hans Harr, Tyskland
Norsk deltaker: Arne Brimi
1989
Gull: Lea Linster, Luxembourg
Sølv: Pierre Paulus, Belgia
Bronse: William Wai, Singapore
Norsk deltaker: Eyvind Hellstrøm
1991
Gull: Michel Roth, Frankrike
Sølv: Lars Erik Underthun, Norge
Bronse: Gert Jan Raven, Belgia

1993
Gull: Bent Stiansen, Norge
Sølv: Jens Petter Kolbeck, Danmark
Bronse: Guy van Cauteren, Belgia
1995
Gull: Regis Marcon, Frankrike
Sølv: Melker Andersson, Sverige
Bronse: Patrick Jaros, Tyskland
Ingen norsk deltaker (reglene den gang tilsa at seier i siste konkurranse medførte at man måtte stå over neste)
1997
Gull: Mathias Dahlgren, Sverige
Sølv: Roland Debuyst, Belgia
Bronse: Odd Ivar Solvold, Norge
1999
Gull: Terje Ness, Norge
Sølv: Yannick Alleno, Frankrike
Bronse: Ferdy Debecker, Belgia
2001
Gull: Francois Adamski, Frankrike
Sølv: Henrik Norström, Sverige
Bronse: Hákon Már Örvarsson, Island
Ingen norsk deltaker (reglene den gang tilsa at seier i siste konkurranse medførte at man måtte stå over neste)
2003
Gull: Charles Tjessem, Norge
Sølv: Frank Putelat, Frankrike
Bronse: Claus Weitbrecht, Tyskland
2005
Gull: Serge Vieira, Frankrike
Sølv: Tom-Victor Gausdal, Norge
Bronse: Rasmus Kofoed, Danmark
2007
Gull: Fabrice Desvignes, Frankrike
Sølv: Rasmus Kofoed, Danmark
Bronse: Frank Giovannini, Sveits
Norsk deltaker: Sven Erik Renaa (4. plass, samt beste fiskerett og beste kjøttrett)
2008, Bocuse d’Or Europe
Gull: Geir Skeie, Norge
Sølv: Jasper Kure, Danmark
Bronse: Jonas Lundgren, Sverige
2009
Gull: Geir Skeie, Norge
Sølv: Jonas Lundgren, Sverige
Bronse: Philippe Mille, Frankrike
2010, Bocuse d’Or Europe
Gull: Rasmus Kofoed, Danmark
Sølv: Gunnar Hvarnes, Norge
Bronse: Jérôme Jaëglé, Frankrike
2011
Gull: Rasmus Kofoed, Danmark
Sølv: Tommy Myllymäki, Sverige
Bronse: Gunnar Hvarnes, Norge
2012 Bocuse d’Or Europe
Gull: ?

Les hele saken i Horeca nummer 1 2012

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

 

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her 

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

Kommentarer ved hjelp av Disqus