Du er her

3 favoritter fra Pfalz

Won Winning, Rings og Odinstal er å stole på!
Anonym

Denne artikkelen er hentet fra Vinofil.no

Sørvest i Tyskland, litt vest for elva Rhinen og med grenser til Rheinhessen i nord og Frankrike i sør og vest ligger vinområdet Pfalz. Pfalz er blant de tørreste, varmeste og mest solfylte vinområdene i Tyskland. Vinmarkene i Pfalz ligger midt en smeltedigel av historiske begivenheter gjennom hundrevis av år.


Odinstal i soloppgang Foto Svein Lindin

Et svært vakkert landskap er det første du forelsker deg i. På en varm sommerdag kan du kjøre i et  bølgende vakkert landskap i nesten 85 uavbrutte kilometer. Med små landsbyer på rekke og rad, med gode spisesteder, hoteller hvor gjestene ofte er innbyggere av Frankfurt som drar på en vintur noen dager. Idyllen råder på en sommerdag

Pfalz er Tysklands nest største vinregion i areal, men har ofte den største avlingen av alle vinregioner i Tyskland Grunnen er at det er mer sol, noe som gir mer druer og modenhet.. Sammenliknet med andre kjente hvitvinsområder i Tyskland er Pfalz definert som varmt og solrikt. Riesling er den regjerende druen. Riesling herfra gir fyldigere viner som byr på smak av epler, modne sitrusfrukter og en touch av tropisk frukt. Selv om syren er noe dempet i forhold til Mosel og Rheingau  er det for det meste helt tørre viner som lages i Pfalz.  Historisk kan man spore de beste vinmarkene for Riesling rundt byene Freinsheim, Forst, Kallstadt, Deidesheim og Wachenheim. Ordet Pfalz er en avledning av det latinske ordet palatium, som betyr palass. Den engelske ekvivalenten, Palatinate, er noen ganger brukt til å referere til Pfalz.

I Pfalz er det relativ flatt, men på en høyde utenfor Deidesheim skjer det mirakler. Miraklet Odinstal tar Pfalz vin til nye høyder. En relativ ny vineiendom som er blåst liv de siste årene. Midt i et naturlig amfiteater ligger vinmarkene på 350 meter over havet. En biodynamisk oase hvor kuene gresser, biene summer og dyrelivet yrer i skogen som omgir eiendommen. Odinstal står ved et veiskille når det gjelder kapasitet, men for noen viner!  Ved vårt besøk nylig ble vi imponert av arbeidet som vinmaker Andreas Schumann har lagt ned for å lage vinene.  Med enkle midler i reodor felgen stil spiller man på lag med naturen for å høste så modne og friske druer som mulig. Odinstal skille seg ut fra de andre produsentene med en mer presis fruktighet og tydelig mineralsk karakter.

En annen produsent vi holder en knapp på er Weingut Rings. Weingut Rings holder til i i denne lille byen Freinsheim. Vineriet er et lite familiedrevet hus hvor de to sønnene i huset, Andreas og Stefan, jobber henholdsvis i kjeller og vinmark. Familien eier 30 hektar i de tre landsbyene Freinsheim, Kallstadt og Ungestein, og alle vinmarkene dyrkes økologisk. Weingut Rings ble medlem av VDP i 2015 og anses om en av de nye stjernene i Pfalz. Huset er spesielt anerkjent for sine røde spätburgundere og hvite rieslinger. Relativ nye på det norske markedet, men uten tvil noen av de absolutt beste fra området.

Du kan ikke nevne Pfalz uten å nevne Von Winning. Von Winning representerer en ny generasjon tørr riesling. Vinmakeren Andreas Hutwhol ser på sine viner som the Coche-Dury of the Pfalz. Med dette mål for øyet, blir resultatet svært delikate rieslinger som demonstrerer en eksepsjonell finesse, kompleksitet og harmoni. Vingården ble grunnlagt allerede i 1849, og besitter parseller i de mest anerkjente vinmarkene i Pfalz, eksempelvis Jesuitengarten og Kirchenstück. Etter eierskifte i 2007 har det skjedd en utrolig utvikling. Siden 2008 er alle vinmarkene dyrket med økologiske og dels biodynamiske prinsipper. Det merkes på kvalitet nå på vinene. Samtidig innførte man moderat bruk av ny eik i vinifikasjonen for toppvinene. Resultatet er at Von Winning er å betrakte som en de store i Pfalz.

7127301
Odinstal Riesling Muschelkalk 2015
Lys grønngul farge. Mineralsk, gul frukt og konsentrert. Flott syrlighet og lengde. Konsentrert syrlig og lang ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 529,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Palmer Fine Wine AS

7124501
Odinstal Sylvaner Nature 2015
Lys grønngul farge. Fruktig aromabilde med eple, krydder og lime på duft. Saftig og nydelig ettersmak. Luftes før servering.  Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 419,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Palmer Fine Wine AS

5469201
Rings Spätburgunder 2015
Lys blålilla farge. Fruktig aromabilde med røde bær og krydder på duft. Fruktdrevt, elegant og svær matvennlig. Luft gjerne før servering. Mye vin for pengene. Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl.
kr 199,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS

3566901
Rings Saumagen Riesling Trocken 2014
Middels gulgrønn farge. Konsentrert gul frukt, eple og sitrus, kalk på duft. Saftig, frisk stil med lang ettersmak Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 430,- (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS

1714501
Von Winning Ungeheuer Riesling GG 2016
Lys grønngul farge. Mineralsk, eple og sitrus på duft. Markert balansert syrlighet med blomster, lime og grape i etersmaken. Mineraler Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 339,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

490001
Von Winning Paradiesgarten Riesling Trocken 2016
Lys grønngul farge. Eple, sitrus og floral på duft. Floral. Saftig og deilig. Markert syrlighet og lang ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 199,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 29.juli 2017

Kilde: Magasinet Vinofil