Du er her

100 år med Sola Strand Hotel

I 2014 feirer Sola Strand Hotel 100 år fylt med gjestfrihet, særpreg og atmosfære. Jubileumsåret markeres med jubileumstilbud, aktiviteter, jubileumsboken «Gjest ved havet» og feiringer av mange slag. Det hele startet i 1914 da restauratør Rasmus Christoffersen startet byggingen av Solastranden Nordsjøbad.
Av admin
Publisert 22.04.2014 15:15

Sola Strand Hotel - anno 2014.

Han tenkte nok ikke i sine villeste fantasier at hotellet ville bestå, fullt av gjester og levende liv, hele 100 år senere.


Sola Strand Hotel siden 1930

Slik så det ut i 1914.

Første byggetrinn av Sola Strand Hotel startet like før utbruddet av første verdenskrig. Det var Stavangermannen, restauratør Rasmus Christoffersen ved Sandnes Dampskipsselskap, som startet opp. Han tok stedet i bruk som bevertningssted i 1914. Forretningen gikk dårlig de første 10-12 år. I 1927 ble anlegget kjøpt av Ellen og Axel Lund gjennom branntakstbestyrer Sirevåg. Etter å ha satt stedet i stand, ble det i 1928 åpnet under navnet Sola Strandhytte.

I 1930 ble cruiseskipet Montroyal hugget opp ved Stavanger Skipsopphugging. Axel Lund kjøpte hele røkesalongen fra skipet og bygget den opp nøyaktig som den var om bord, som et tilbygg til Sola Strandhytte. Stedet skiftet samtidig navn til Sola Strand Hotel, og Montroyal-salen ble nå brukt som dansesal ved hotellet.


Originalt fra skipet

Idyll på stranden foran hotellet i 1953.

Montroyalsalen er bygget av den originale røkesalongen fra cruiseskipet ved samme navn. Skipet ble opprinnelig kalt Empress of Britain, men ble i 1924 omdøpt til Montroyal. Det tilhørte Canadian Pacific Line, ble bygget i 1906, og kunne ta 1540 passasjerer. Det hadde en besetning på 370 personer.

Skipet gikk i passasjertrafikk mellom England og Canada, senere også cruisetrafikk og ble også benyttet som troppetransport under 1. verdenskrig. Peisen i salen, blyglasstaket og vinduer som ikke går ut til fri luft, er også originale fra skipet. På begge sider av peisen står gamle illustrerte avisbøker, London News Telegraph og The Graphic helt tilbake til 1840. Salen blir benyttet til lukkede selskaper og som dansesal for selskapsavdelingen. Det kan her dekkes til 80 gjester.


Frokost i opprinnelig bygg

Sola Strand Hotel - i 2004. (Foto: Morten Holt)

Solasalen blir benyttet som hotellets frokostsal. Dette er hotellets opprinnelige bygg fra 1914 med tårnsuiten og lobbyområdet med peisen. På veggene henger forstørrede fotografier av akvareller malt for ca. 120 år siden av Ellen Lunds bestefar, skipsreder Mons Gabriel Monsen fra Tananger. Originalakvarellene er i dag oppbevart ved Stavanger Museum. I Solasalen kan det dekkes til 50 personer.

Nye Solasal er en utvidelse av Solasalen som stod ferdig i 2003. Totalt i de to salene kan vi dekke til 100 personer. Ved å ta i bruk alle fire salene er kapasiteten 300 gjester. Selskapsavdelingen ved hotellet består i dag foruten Den Glade Laks av Sverresalen, Montroyalsalen, Solasalen og Nye Solasalen.


Strandbar

Salenes historie, atmosfære og intimitet gjør dem til noen av Norges mest originale og fineste selskapslokaler.

Strandbaren med utsikt mot himmelen og sanddynene stod også ferdig i 2003. Strandbaren ble fort et populært sted å ta en kopp kaffe eller en varm skål hjemmelaget fiskesuppe, og måtte derfor utvides ytterligere i 2012.


Nordsjøsenteret

Nordsjøsenteret med sine seks grupperom og to møterom med panoramautsikt over Solastranden og Nordsjøen sto ferdig i desember 1998. I tilknytning til møterommet Ellens Utsikt i Nordsjøsenteret ligger Stormsalongen. Salongens vegger er fylt med malerier av den lokale marine-maleren Ivan Storm Juliussen.


Solasenteret

Aktivitet i svømmebassenget ved hotellet - i 1937.

I 2010 åpnet Solasenteret, et treetasjes bygg som binder sammen Strandstuene med resten av hotellet. Solasenteret består av et konferansesenter med fire møterom, 11 soverom og Nordsjøbadet Spa. I Nordsjøbadet Spa tilbys fem behandlingsrom, basseng med motstrøm, tre badstuer, kaldtvannskulp, og herlige avslapningsområder.


Grundig renovering

Siden det første spadetaket i 1914 har hotellet gjennomgått store forandringer, men peisen som brenner i den originale bygningen fra 1914 er fremdeles hjertet av hotellet.

Alle hotellrom har gjennomgått renovering, siste fase var ferdig i 2012, men på et historisk hotell er renovering en vedvarende prosess.

I 2012 åpnet Erling Skjalgssonsenteret med et stort konferansesenter som inkluderer fem møterom med en total plenumskapasitet på 300 personer og 56 nye værelser.

Sola Strand Hotel tilbyr i dag totalt 139 rom.

Pressemelding