Du er her

100 år med kokebøker

100 år med kokebøker er tittelen på en ny bok som skildrer nye og gamle kokebøker utgitt i Norge. Den er ført i pennen av Per A. Borglund og gis ut på Aftenposten forlag.
Av admin
Publisert 28.09.2007 06:00

 

Forlagets første utgivelse har undertittelen "Mat, historie og mennesker", og handler om kokebøker på norsk utgitt fra 1900 og frem til i dag. Den inneholder smakebiter fra bøkene i form av tekst og bilder, og viser utviklingen innenfor litteratur om mat og kokekunst her i landet de siste hundre årene.

Historiske oppskrifter

Boken har også egne kapitler med historiske oppskrifter, sitater, tips for samlere, kjendiskokker og kjendiser som på mer eller mindre sviktende grunnlag har begått kokebøker.

Man finner også et eget kapittel om klassiske bøker og berømte forfattere innen norsk kokebokhistorie.

For folk flest

- På 1800-tallet var kokebøker for eliten. Fra 1900 og utover ble bøkene gradvis tilgjengelige for folk flest, og Henriette Schønberg Erkens klassiker Stor kokebok, som kom i 1914, solgte flere hundre tusen eksemplarer over flere tiår. I 2001 kjøpte nordmenn 350 000 kokebøker på norsk, fordelt på over 200 titler, forklarer Per A. Borglund (46).

Hobby

Hans

bok er skrevet for mennesker som er interessert i mat og historie, og som gjerne samler på gamle og nye kokebøker. Hundrevis av nordmenn har dette som hobby. Etter kjøkkensjef og kokkeguru Hroar Deges død i 2003 ble en av bøkene fra hans samling solgt på auksjon i London for nesten 425 000 kroner.

100 år med kokebøker er basert på Per A. Borglunds private samling av bøker om mat og drikke, som teller over 5000 titler. Boka er på 200 sider i stort format, og har en utsalgspris på 398 kroner. Den er i salg fra 28. september.

 

Tittel: 100 år med kokebøker

Forlag: Aftenposten Forlag

Forfatter: Per A. Borglund

Antall sider: 200

Utsalgspris: 400 kroner

ISBN 978-82-997435-1-8