Tom Roterud

10-dobling av rosenkålsalget

Juletid er grønnsakstid, og flere frukt- og grøntprodusenter over hele landet melder om rekordstor salgsvekst i desember. Verdens beste kokk, Geir Skeie, sier at de tradisjonelle julegrønnsakene er på sitt beste akkurat nå.

Publisert

Organisasjons- og informasjonssjef Tom Roterud forventer at Gartnerhallens produsenter selger 165 000 poser med rosenkål i løpet av denne uken. (Foto: Henrik Arneberg)

Tall fra Gartnerhallen, som er Norges største produsentorganisasjon for frukt, bær og grønnsaker, viser at forbruket av kålrot, mandelpotet, rødkål, rosenkål og rødløk har sin desiderte storhetstid i desember.

– Gartnerhallens produsenter opplever en totalvekst i grønnsaksomsetningen i 2009, og forventer å selge 165 000 poser med rosenkål, 660 000 kilo kålrot, 507 000 kilo mandelpoteter, 44 000 kilo rødkål og 68 000 kilo rødløk i løpet av inneværende uke, sier Gartnerhallens organisasjons- og informasjonssjef, Tom Roterud.

Spesielt god kvalitet

Vinner av det prestisjetunge mesterskapet Bocuse d’Or, Geir Skeie, forteller at mange av de sesongbaserte grønnsakene har spesielt god kvalitet i november og desember.

Geir Skeie. (Foto: Paal-André Schwital)

– De norske grønnsakene vi spiser i julen er av høy standard og er ekstra friske og smakfulle, sier han.

Roterud i Gartnerhallen tror mange er opptatt av at måltidene skal være ekstra velsmakende i julen.

Mattradisjoner

– Nordmenn legger mye prestisje i julematen som serveres. Dette tror jeg skyldes at vi ofte sitter mange til bords og spiser de samme rettene med de samme menneskene hvert år. For de fleste er det viktig å bli oppfattet som en god kokk, spesielt på juleaften, sier han.

Skeie er av samme oppfatning.

– Julemat handler om faste mattradisjoner. Man skal ikke tulle for mye med tilbehøret, men ta seg god tid og bruke gode norske råvarer. Personlig kunne jeg aldri spist noe annet enn pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter til jul, avslører han.

Øker hvert år

Ek Gårdspakkeri nær Fredrikstad, som drives av Ingrid og Joar Ek, har opplevd en jevn salgsøkning på rosenkål fra år til år.

– Vi tror den stadige økningen skyldes at stadig flere forbrukere har et positivt forhold til dagens sorter, som er søtere og mildere på smak, sier Joar Ek.

Han forteller at gårdspakkeriet solgte åtte tonn rosenkål i november.

– Vi opplever at det er god kvalitet på årets rosenkål, og regner med å selge totalt 12 tonn rosenkål i desember, opplyser Ek.

Lag alt selv

Kokk Geir Skeie anbefaler alle å lage julematen fra bunnen av.

– Uansett om du spiser ribbe, pinnekjøtt eller torsk, er tilbehøret viktig. Mange tror for eksempel at det er vanskelig å lage rød- og surkål fra bunnen av, men det er helt feil, sier han.

Tom Roterud i Gartnerhallen mener å se en trend der vi i stadig større grad lager maten på den gammeldagse måten. – Flere julekokker har begynt å ta seg tid når tilbehøret til julematen skal lages. Jeg tror folk liker den velkjente lukten av strimlet kål og eple med salt og karve som putrer på kjøkkenet, sier han.

Hjemmelaget surkål:

Ingredienser:

* 1 kg kål

* 3 epler

* 1 ss smør

* 1 1/2 ts salt

* 2 ts karve

* 4 dl kraft

* 1 ss eddik 7 %

* 1 ss sukker

Fremgangsmåte: Rens og skyll kålhodet. Del det i fire båter og snitt tynne strimler med skarp kniv eller ostehøvel. Kast den tykke midtstilken.

Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og skjær eplene i tynne båter eller skiver.

Ha smør i bunnen av kjelen. Legg i strimlet kål og eple lagvis med salt og karve. Hell på kraft eller vann. La surkålen koke under lokk til den er mør, 45-60 minutter. Drei på kjelen av og til så det ikke legger seg i bunnen. Tilsett litt mer væske hvis nødvendig.

Smak surkålen godt til med salt, eddik og sukker. Den skal smake friskt sursøtt.

(Pressenytt)

"
Powered by Labrador CMS